Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Вълшебство от Банкси: Ще си бъда у дома за Коледа само в моите мечти

Видео с бездомника Райън, чиято пейка се превръща в шейна на дядо Коледа

Банкси качи видеото в Инстаграм и в сайта си под заглавието „Бог да благослови Бирмингам“. Снимка: Стопкадър - Вълшебство от Банкси: Ще си бъда у дома за Коледа само в моите мечти

Банкси качи видеото в Инстаграм и в сайта си под заглавието „Бог да благослови Бирмингам“. Снимка: Стопкадър

В навечерието на предсрочните парламентарни избори във Великобритания Банкси направи експеримент на улица в Бирмингам, който хвърля светлина върху нарастващия проблем с бездомните хора в страната. Анонимният художник публикува видео с бездомник на име Райън, който се приготвя да спи на улицата – ляга на пейка, а на тухлената стена зад него има нарисувани два елена и изглежда така, все едно пейката е шейната на дядо Коледа.

Част от 20-минутното видео Банкси качи в Инстаграм и в сайта си под заглавието „Бог да благослови Бирмингам“. Под звуците на песента на Бринг Кросби „I’ll be home for Christmas“ („Ще си бъда у дома за Коледа“) Райън отпива от бутилка с вода и обляга главата си на чувал, подобен на онези, които използват в армията, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Повече от 3500 ветерани нямат покрив над главата си, но Банкси не разкрива дали случаят на Райън е такъв. Баладата и историята на Банкси приключват със стиха от песента:

Ще си бъда у дома за Коледа/ само в моите мечти“.

Камерата записва как няколко човека се спират пред бездомника и му дават топла напитка, десертчета и запалка, „без той да моли за нищо“.

Америка за България

От 2010 г. насам броят на хората, които спят на открито във Великобритания се е увеличил двойно. Миналата година 726 души са починали на улиците на Англия и Уелс, сочат официалните данни. Около 135 хил. деца са бездомни по Коледа. И трите политически партии в страната обещават, че ще сложат край на стряскащите статистики. Лейбъристите предлагат да се отделят 100 млн. паунда от държавния бюджет за изграждането на спешни центрове за подслон през зимата, както и 600 млн. паунда „фонд модерни хостели“, който да бъде изразходван за 5 години и да осигури настаняване на хората без дом не само през зимата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3