Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Васил Иванов всяка неделя по Нова

Част е от ново токшоу заедно с Мон Дьо. Водеща е Мая Костадинова от Канал 3

Лицата на новото предаване „Неделята на NOVA“ - Васил Иванов всяка неделя по Нова

Лицата на новото предаване „Неделята на NOVA“

Тази неделя Васил Иванов се завръща в ефира на Нова телевизия. Той ще бъде един от журналистите в новото токшоу „Неделята на NOVA“, което от 15 септември ще се излъчва от 16,55 ч. до 19 ч. в края на всяка седмица. Предаването е анонсирано от медията като „задълбочена публицистика“, със „силни журналистически разследвания“.

Напуснал преди две години със скандал, след смяната на собствеността на медията той е поканен от новите ѝ притежатели братя Домусчиеви – и това стана ден, след като телевизията прекрати договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

Водеща на „Неделята на NOVA“ ще бъде Мая Костадинова, която идва от Канал 3 – там до поканата от Домусчиеви работеше и Иванов. В екипа са още Тина Ивайлова и Мариян Станков – Мон Дьо.

На екрана ще се обсъждат горещите теми от седмицата, с „ексклузивни кадри и интервюта, неподозирани житейски сюжети и репортерски разкрития“.

„Щастлива съм, че към „Неделята на NOVA“ се присъединиха утвърдени имена в телевизионната и разследваща журналистика, които повярваха в идеята да създадем нов публицистичен проект. В екипа сме убедени, че само в сблъсъка на мнения и позиции се ражда истината. В това ще насочим усилията си – да покажем различни гледни точки, сериозно да разглеждаме актуалните теми и да стигнем до скритите за обществото факти с разследванията, върху които работим“, заявява Миляна Велева, директор „Новини и актуални предавания“ в „Нова Броудкастинг Груп“, цитирана от пиара на телевизията.

В съобщението до медиите за новото шоу Васил Иванов е представен като „един от най-силните разследващи журналисти в последните 14 години в българския ефир“.

„За този период той е автор на емблематични разкрития – подчертават от телевизията. – В неговите репортажи са уличени редица висши държавни и общински чиновници в корупция и други злоупотреби с власт. Както те, така и десетки кметове и директори на агенции, разследвани от Васил Иванов, губят постовете си. В последствие много от тях са осъдени.“

Припомня се случая с прехвърлянето на негово име на бронирания служебен автомобил на главния прокурор, както и бомбата, взривена пред жилището му през 2006 г. Посочени са и награди за неговата работа: „Лайпцигската медийна награда за свобода и бъдеще на медиите, популярна като „Европейския Пулицър“; отличията на Съюза на българските журналисти, Американската агенция за международно развитие, Министерството на правосъдието за принос и заслуги в борбата за свобода и справедливост, почетен знак на Министерството на вътрешните работи за заслуги в борбата с престъпността и оказана помощ на полицията при разкриване на тежки престъпления. Три пъти е носител на приза „Достоен българин“ в кампанията на в. „24 часа“.

Скандалът през 2017-а

През април 2017-а Иванов напусна Нова телевизия, обвинявайки медията и шефката на новините Дарина Сарелска в „системна цензура“ и по-конкретно в спиране на негово разследване срещу кмета на Неделино Стоян Беширов. Журналистът твърдеше, че предстои обществена поръчка за 1,5 милиона лева за ремонт на детска градина, но само „ще се удари една боя“ и парите ще потънат в нечий джоб. Разкритията си той изложи в интервю за „Шоуто на Слави“ в брой, който Би Ти Ви не излъчи – но заедно с водещия Слави Трифонов дадоха пресконференция, на която освен детайли от разследването си Иванов разкри, че е следил и записвал колегите си и дори пусна записите от разговорите си с тях – с директорката Силва Зурлева и с разследващия журналист Марин Николов.

Вижте още: МАЛКА ЛЪЖА, ГОЛЯМА ТАЙНА ИЛИ НОВ, ЕФИРЕН ПЕЕВСКИ С ПОЛА?

В отговор от Нова заявиха, че Васил Иванов използва общественото доверие, за да урони престижа на медията. Четири месеца след скандала Сарелска напусна Нова, а тази година с телевизията се раздели и Зурлева – дни след придобиването на медийната група от братя Домусчиеви.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах