POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Възмущение в Бостън от „грозна и сексуална“ скулптура на Мартин Лутър Кинг

Монументът е гигантски символ на обединението на хората, спори синът на бореца за равноправие на чернокожите

„Прегръдката“ бе открита на 13 януари пред многохилядна публика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Възмущение в Бостън от „грозна и сексуална“ скулптура на Мартин Лутър Кинг

„Прегръдката“ бе открита на 13 януари пред многохилядна публика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Бостън се възмутиха от нов монумент в памет на Мартин Лутър Кинг и съпругата му Корета Скот Кинг, съобщава Си Ен Ен. Скулптурата „Прегръдката“ бе открита официално в края на миналата седмица пред публика от 22 хил. души.

Създаването ѝ е вдъхновено от снимка, изобразяваща семейството в прегръдка, след като разбират, че Кинг е носител на Нобеловата награда за мир през 1964 г. Скулпторът Ханк Уилис Томас е предприел необичаен подход и произведението му изобразява само ръцете на двойката, главите им не се виждат. Творчесткото му решение доведе до гневни реакции и подигравателни коментари в социалните мрежи – някои намериха монумента за „грозен и неуважителен“, а други коментираха, че прилича на момент от сексуален акт.

Сенека Скот, братовчед на Скот Кинг, заявява пред Си Ен Ен, че намира статуята за обидна.

„Ако я погледнеш от различни ъгли, вероятно са двама души, които се прегръщат, има четири ръце – казва той. – Не липсващите глави са проблемът, не за това се възмущават хората, а за едно пънче, което прилича на пенис. Това е някаква шега.“

Мартин Лутър Кинг III, син на водача на афроамериканското движение за равноправие, сподели, че се чувства благодарен да види скулптура, символ на любовта и партньорството на родителите му.

„Мисля, че това е един гигантски символ за обединението на хората – коментира той пред Си Ен Ен. – Скулпторът е свършил страхотна работа. Да, лицата на майка ми и баща ми не са там, но мисля, че произведението представлява нещо по-голямо, способно да обедини хората. А в това време на разделение ние имаме нужда от символи, които да ни обединяват.“

Ханк Уилис Томас към момента отказва коментар, но от минали негови медийни изяви става ясно, че монументът не бил в памет на Мартин Лутър Кинг, а „паметник на любовта“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90