Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Велислав Минеков: С пеещите статуи Хайтов стана известен

Но е нечестно да оставят работата на Крум Дамянов на боклука, коментира Минеков

Според Александър Хайтов Крум Дамянов сам е зарязал работата си по паметника на генерал Колев. Снимка: БГНЕС - Велислав Минеков: С пеещите статуи Хайтов стана известен

Според Александър Хайтов Крум Дамянов сам е зарязал работата си по паметника на генерал Колев. Снимка: БГНЕС

С пеещите и светещите статуи името на Александър Хайтов стана разпознаваемо за публиката, ето – канят го по телевизията, отбеляза скулпторът Велислав Минеков тази сутрин по Би Ти Ви. Малко преди него в студиото бе самият Хайтов, за да отговори на критиките за спецефектите, които вгражда в последните си произведения – светещи очи, пеещо копито, говорящ бюст (бел. ред. – на баща му, писателя Николай Хайтов, вдигнат в Гулянци). Днес в Добрич ще бъде открит новият монумент, създаден от скулптора – на героя от Добруджанската епопея генерал Иван Колев.

За да илюстрира „успешната политика“ с мултимедийните ефекти в паметниците на Александър Хайтов, Велислав Минеков даде за пример друга една конна статуя в Добрич – по думите му най-голямата, изливана от бронз на Балканите, а може би и в Европа – на хан Аспарух. Тя е създадена преди години от баща му – Величко Минеков, но както гостът в студиото отбеляза: днес никой не говори за нея, защото „нито конят цвили, нито очите на хан Аспарух светят“. А за статуите на Александър Хайтов знаят всички.

Паметникът на ген. Иван Колев ще изпълнява стария български химн „Шуми Марица“. Снимка: Дарик

Паметникът на ген. Иван Колев, дело на Александър Хайтов, ще изпълнява стария български химн „Шуми Марица“. Снимка: Дарик

Минеков посочи в студиото още, че Хайтов е „кадърен скулптор“, но другият вариант за статуя на генерал Колев – проектът на Крум Дамянов – всъщност е най-добрата му работа въобще. Гостът нарече подмяната на творбата на Дамянов с тази на Хайтов, предприета от Община Добрич, отчайваща:

„По някакви си техни съображения оставят работата на Дамянов на боклука. Това е най-малкото нечестно.“

Този срамен момент бе обяснен по Би Ти Ви малко преди Минеков и от самия Хайтов. Според него Крум Дамянов – спечелил конкурса за паметника – е зарязал изработката на статуята по средата, а Хайтов бил поканен, за да свърши работата навреме.

Как и защо Община Добрич изостави проекта на Крум Дамянов за паметник на генерал Колев – очаквайте разказа на скулптора пред „Площад Славейков“!

Крум Дамянов разказа пред „Площад Славейков“ как работата му по паметника на генерал Колев бе съсипана и от кого. Снимка: Емил Георгиев

Крум Дамянов разказа пред „Площад Славейков“ как проектът му за паметник на генерал Колев бе съсипан и от кого. Снимка: Емил Георгиев

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС