Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Витрувианско момче

„Нещата, на които не ни учат в училище“, Емил Конрад

Емил Конрад - Витрувианско момче

Емил Конрад

Прочетох малката книжка на Емил Конрад нарочно с отлагане. Оставих я да отлежи, за да не ми влияят шумът и бурните дебати ама как и защо някой е успял да докара тинейджър(к)ите в книжарниците и даже да извие опашки пред тях.

Първо изгледах 2-3 клипчета на момчето, което е препоръчително, ако искате да разберете феномена, после „глътнах“ книжлето. Щото то си е такова – малко, кратко, лесно четимо, за час-два.

Емил Конрад е изключително симпатично и харизматично момче. И като излъчване, и като отношение към нещата от живота. Което обяснява само част от успеха му като най-култовия влогър в БГ с десетки хиляди гледания на всеки епизод, който пуска в тубата.

Клипчетата му са завършени етюди, които не са резултат от безсмислени импровизация, глупави скечове, претакане на стари вицове или повърхностност. Момчето видимо чете, мисли, пише, снима, фотографира, репетира и продуктът му е много добър (як:), ако наистина го прави съвсем сам, а зад него не стои професионална машина.

Книжлето му, за което (чест му прави) той няма илюзии и претенции, изглежда автентично, непретенциозно, искрено и почтено към възрастта, проблемите и жизнения му опит.

Момчето е изключително одухотворено, безхитростно – дори когато мъжкарски се прави на самоироничен.

Щях да кажа, че книгата му си е направо разговор за ценностите и нещата от живота с тинейджърите (и тези на 20-ина години), без обаче да афишира подобна нравоучителност. На техния език, с техните теми и мании. Само че ако бях родител на тинейджър (което още не съм, защото бях навремето), щях и аз да я чета заедно с (или скрито от) детето си, за да зная какво става в душичката и главичката му.

Ако бяхме държава с нормален шоубизнес, Емил отдавна щеше да е телевизионна (и наистина мултимедийна) звезда, а хората с парите, продуцентските къщи и студиата щяха да са разграфили времето и мислите му. Щеше да тече от чешмата дори. Също така той щеше отдавна да е подгряващото вечерно шоу преди един вече поизчерпал се тв старец, който препира стари вицове.

Емил в известен смисъл е неподправеният български stand up шоумен, който наистина сам измисля, пише, пробира и експлоатира материала и личността си. На всичкото отгоре – от генерация, която уж ни е неособено ясна.

Но тъй като не сме, Емил ще остане автентичен, а може би и неупотребен. Ще има възможност още да търси, да се бори, да се измъчи, да намира и прави нови неща, т.е. може би ще има шанс да стане великолепен и интересен артист (в ренесансовия смисъл на тази дума – но с новите медийни изразни средства). И готин човек.


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди около 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Публикуваме коментарите и пътеписите й от Фейсбук с изричното уточнение, че те отразяват личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и нямат никаква връзка с професията и институцията й.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90