Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Влюбеният съдия Иван Вазов в нов документален филм

БНТ излъчва „Съдия след игото“ за кратката съдийска кариера на поета, по време на която успява да премести българо-сръбската граница и да осъди куче на смърт

Любовта между Вазов и Зихра е една от неразказаните истории за живота му. Снимка: Стопкадър - Влюбеният съдия Иван Вазов в нов документален филм

Любовта между Вазов и Зихра е една от неразказаните истории за живота му. Снимка: Стопкадър

Документален филм за кратката съдийска кариера на младия Иван Вазов „Съдия след игото“ ще излъчи БНТ на 1 юни, съобщиха от продуцентска къща „Профотон“, създала филма. Това е дебют в документалното кино на младия режисьор Мартин Геновски, преподавател в НАТФИЗ и ученик на големия режисьор Дочо Боджаков („Ти, който си на небето“).

Веднага след раждането на младата българска държава – през 1879 г. – недостигът на образовани родни кадри налага на възлови постове да бъдат назначавани будни българи, дори такива, които нямат нужното образование и опит. Точно по този начин Иван Вазов, едва 29-годишен, попада в Берковица като окръжен съдия. Той не е изучавал право, няма дори висше образование, но вече има име и е познат поетичен глас.

Съдийският му стаж продължава само година и половина. За това време бъдещият народен поет успява да премести българо-сръбската граница, да осъди куче на смърт и да настрои берковското общество против себе си заради любовната си връзка с туркинята Зихра.

Но освен това Берковица му дава много – именно оттам се ражда поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“, голяма част от романа „Нова земя“ и много стихове и пътеписи.

Във филма е показано непознатото лице на Вазов, който за повечето българи е старецът с белите мустаци, написал първия български роман и застанал на софийския си балкон, за да приеме народната обич. Бурната му младост, запечатана от берковското му съдийско „приключение“, е допълнителен щрих към портрета на патриарха на българската литература, опит за очовечаване и смекчаване на вкаменения през годините образ на писателя. Зрителят ще бъде изненадан от неочаквани разкрития за нрава на младия Вазов, потвърдени от местни хроникьори.

В „Съдия след игото“ в множество вариации звучи една от позабравените песни по текст на Иван Вазов – „Малинарка“. Стихотворението, върху което е песента, е писано именно в Берковица и е посветено на момичетата от този град, които младият поет задявал край чешмите. И до днес в центъра на северозападното градче стои „Чешмата на малинарките“.

Още преди официалната си премиера филмът „Съдия след игото“ получи две номинации „Васил Гендов 2022“ в категориите „Документален филм“ и „Документален дебют“.

Сценарист на филма е Силвия Недкова, автор на музиката – Цветослав Тошев, художник – Бояна Бъчварова. В ролята на младия Вазов влиза младият актьор Асен Кобиларов, а Зихра е изиграна от Миглена Бохеми Везирова. Участват и любителите актьори от берковското читалище „Иван Вазов“.

Излъчването на „Съдия след игото“ е предвидено за 1 юни в 21,45 ч. по БНТ1.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах