Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

ЮНЕСКО: Боршът е част от украинската култура

Ястието стана защитен обект на нематериалното културно наследство

Снимка: Liz West/Уикипедия - ЮНЕСКО: Боршът е част от украинската култура

Снимка: Liz West/Уикипедия

Боршът бе обявен за част от украинската кухня и стана защитен обект на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

На 5-ото си извънредно заседание днес, 1 юли, Междуправителствената комисия за опазване на нематериалното културно наследство е признала универсалната стойност на това блюдо и значението му за световната и националната украинска култура.

„Боршът е наш! Украинският борш, който е символ на живота, креативността, силата и устойчивостта на украинците, вече е под защитата на ЮНЕСКО“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че защитената „Култура на приготвяне на украинския борш“ е важна стъпка към съхраняване идентичността на украинската нация, но и извънредна подкрепа за всички украинци, които в момента защитават родната си земя от руските окупатори.

По повод спора между Русия и Украйна чий е боршът в края на април говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обоснова наличието на нацизъм в Украйна с факта, че в готварските книги това ястие беше наричано „украинско“.

„Защото не трябвало да си поделим борша. Той трябвало да принадлежи само на един народ, на една националност. А да бъде общ, във всеки град или всеки регион всяка домакиня да го готви по своему – не. Не позволяват компромиси. Това е нацизъм и екстремизъм“, заяви тогава Захарова.

Сега, след официалната защита от страна на ЮНЕСКО, боршът е защитен от претенции и може да бъде опазен за поколенията като неизменна част от независимата украинска култура.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах