Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За троловете, цивилизацията и лука

Платени и любители, хейтърите в България унищожиха обществения разговор. Трябва да ги спрем

 - За троловете, цивилизацията и лука

„АРАБОЛЮБКА, бежанолюбка, либерастка, толерастка!” Следват отвратителни закани към мен и семейството ми. Независимо каква е темата на статията. Независимо дали е анализ, коментар или съобщаване на факти, над които нито аз, нито който и да е колега има някакво влияние.

Повечето малоумници, които пишат подобни неща във форумите или Фейсбук, не правят разлика между новина, коментар и лично мнение, защото не четат статиите. Те изливат огромна вербална агресия срещу всеки, дръзнал да застане с името и позицията си публично. Правят го анонимно, скрити зад смешни псевдоними, без снимка, обикновено ползват няколко профила, за да създадат впечатление за масово недоволство. Несъгласието им се изразява само с цинизми и обиди. Предполагам, че ако ги срещна и се опитат да кажат това, което са написали, само ще мучат. Толкова са неграмотни – социално, емоционално, политически и исторически.

Хейтърите стават все по-голям проблем. Изливането на помия под формата на коментари в интернет иззе мястото за дискусии, дебати, спорове, идеологически дуели дори, но с аргументи, със знания и с уважение към противника. В България дебати няма. Дискусия не се води. Общественият разговор е замрял. Вече не можем да комуникираме. А без комуникация как да живеем заедно? Всяка нова криза, всяка следваща бомба, всеки световен проблем изчегъртват от нас пореден слой цивилизация. Като люспи от лук – сваляме културата си риза след риза и така, докато изчезнем напълно. Никакъв опит това безумие да се спре не се наблюдава от местата, които уж трябва да дирижират държавността, да поддържат обществото живо, да контролират функциите на държавата. Нито политиците, нито интелектуалците са особено притеснени от този феномен. Не защото го смятат за маловажен. Не. Те не се занимават с преодоляването му, защото са неговите създатели.

Политическите партии създадоха това чудовище, а интелектуалният елит го отглежда и прави здрав и силен. Тролът е тяхно дете. Задачата на наети от политиците хиляди анонимни писачи по форуми и в социалните мрежи е да дискредитират противника, да обезсмислят темите му, да го омаскарят, уплашат и отстранят. Тролът е основно оръжие на политическите сили. Хората, които ни управляват, къде тайничко, къде явно ни псуват. Според моя приятелка, която познава тънкостите на онлайн публичността, името ми, както и това на десетки колеги, е в списъците на троловете на всички партии. Каквото и да напишем, под статиите ни винаги ще има орки, които ще унищожат всеки опит за разговор в зародиш. Така се отнема не просто моето право да задам тема или въпроси. Отнема се и вашето право, на нормалните граждани, на читателите, на мислещите, работещите и плащащи данъци избиратели, да участват в обществения разговор. Да влияят.

Според други разкази един трол си докарва месечно около 1000 лв. За тия 1000 лв. той е готов да работи психопат. Да изрича и изписва хиляди отвратителни думи. Ако негативната енергия и лошите думи убиват, тези хора няма да живеят дълго. Ако сме свикнали да се примиряваме да не очакваме нищо добро от политиците, каква е ролята на т. нар. интелектуалци? Под техните грижи тролстването стана легитимно. Вижте атаките срещу жени от мюсюлмански мъже в Германия. След като един безспорен авторитет като Тома Томов може да сведе този проблем до „милиони мъже с пишки”, защо един анонимен трол да не може да не напише под коментарите същото, но по-дивашки?

Вижте още: КУПОНЪТ НА ПРОСТАЦИТЕ

След като един безспорен авторитет като Кристиян Таков, който наскоро просълзи хиляди в мрежите с емоционалните си статии за съдебната реформа, може да нарича бежанците „уроди”, защо това да не може и един трол? След като политици от всички цветове и посоки „опраскват” женичките или призовават за защита на честта им – не на здравето, живота или сигурността, защо тролът да не може?

Вижте още: КОГАТО КУЛТУРНОТО МНОГООБРАЗИЕ СТАНЕ БЕЗОБРАЗИЕ

За този проблем може да се говори дълго. Той не е само български, съществува навсякъде в Европа. Неотдавна германски журналисти направиха дори турне, четейки коментари на тролове под статиите им. Германски политици пък пуснаха част от най-гнусните съобщения в социалните мрежи до тях в Туитър.

Думите са най-силното оръжие. Това, което става в интернет и се излива върху повечето колеги, не е нищо по-малко от малтретиране. Ежедневен вербален побой. Помислете само докъде се докарахме – думата „толерантност” е вече обида и това би било смешно, ако обидни не бяха и думи като „либерален”, „мюсюлманин”, „жена”, „бежанец”, „чужденец”, „евро-атлантически”, „европейски”, „ценности” и, и, и… Целият ни език, всичките ни думи започнаха да звучат като псувни. Ако „в началото бе словото”, то в края пак ще е то, но изродено. Ако не се спрем, накрая всички ще се превърнем в тролове. Лукът ще е обелен докрай и ще изчезнем в нищото.


Източник: „24 часа“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg