Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заповедта за уволнение на Морфов е законна и не може да бъде отменена

Министър Найден Тодоров е разговарял с представители на протеста

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Стефан Щерев/3inSpirit - Заповедта за уволнение на Морфов е законна и не може да бъде отменена

Режисьорът Александър Морфов. Снимка: Стефан Щерев/3inSpirit

Министър Найден Тодоров е приел представители на гражданския протест пред Министерство на културата в защита на Александър Морфов, разказа пред „Площад Славейков“ актьорът Валери Йорданов, един от двамата приети. Другият е представител на гражданско сдружение „Боец“, което по думите на актьора е взело каузата присърце и оказва помощ за протеста.

Пред Валери Йорданов министърът е заявил, че в момента юристи преглеждат заповедта за уволнение на Александър Морфов и проверяват дали е законна. По-късно пред Би Ти Ви министър Тодоров каза, че няма никакви юридически основания дисциплинарното уволнение на режисьора да бъде отменено.

ВИКОВЕ „ОСТАВКА“ ЗА ДИРЕКТОРА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Валери Йорданов заяви, че в кабинета на министъра на културата има папка с документи, оставена от предишния министър Велислав Минеков, в която според него се съдържат достатъчно основания да бъде отстранен директорът на Народния театър. Той не уточни какви са тези основания и документи.

Актьорът призова депутатите и президентът да вземат отношение към казуса с думите:

Не може един директор да бъде феодал, да притиска и уволнява хора абсолютно безнаказано“.

В момента подкрепящите Морфов учредяват инициативен комитет с помощта на гражданската организация „Боец“, очаква се следващата седмица да посочат целите си по време на специална пресконференция.

След края на протеста министър Найден Тодоров в телевизионно интервю пред Би Ти Ви подчерта:

„Александър Морфов си остава режисьор, той винаги е бил такъв. И спектаклите му, според всичко, което аз знам, ще продължават да се играят в Народния театър“.

Валери Йорданов коментира това изказване с уточнение – „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“ ще се играят веднъж в месеца с билети на цена от 40 до 120 лв., докато постепенно отпаднат от афиша. Според него същата съдба очаква спектаклите на Стоян Радев и Диана Добрева, които са планирани само веднъж месечно или дори през месец.

ВАСИЛЕВ ЗА КОНФЛИКТА С КРЪСТЕВА И МОРФОВ: ОПИТАХ СЕ ДА ЗАЩИТЯ МАЛКИЯ ЧОВЕК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС