Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жена строи градовете на бъдещето

Заха Хадид реди мегаизложба в Токио

Новият Национален стадион в Токио, който се строи за олимпиадата в Япония през 2020 г. - Жена строи градовете на бъдещето

Новият Национален стадион в Токио, който се строи за олимпиадата в Япония през 2020 г.

Прочутата архитектка Заха Хадид ще открие първата си самостоятелна голяма изложба в Япония. Тя ще отвори врати на 18 октомври до 23 декември в галерията на Токийската опера.

Първата част от експозицията включва голям брой картини и скици, нарисувани от Хадид в периода, когато са я наричали „кралица на непостроеното“, включително плановете на печално известния развлекателен клуб The Peak в Хонконг, чието изграждане беше прекратено, след като инвеститорът банкрутира.

Във втората част ще бъдат показани модели, които разкриват скрития потенциал на градските пространства, както и три ранни проекта в Япония, включително схемата за вътрешния дизайн за ресторанта Moon Soon в Сапоро.

След първия й реализиран проект през 1993 г. – пожарната в германския кампус Витра, Заха Хадид започва да трупа международно признание заради авангардния си дизайн, който оползотворява максимално най-новите строителни технологии и 3D компютърен анализ. Такива са проектите на Лондонския аква център, центърът Гейдар Алиев в Баку, Азербайджан, рампата за ски скокове „Беригсел“ в Инсбрук, Австрия.

Сякаш в унисон с честите критики, че архитектурата й представлява космически инвенции почти без отношение към местната среда, третата част от експозицията се концентрира върху лекотата, с която Хадид прекрачва границите на дизайна и различните мащаби. Там са изложени ексцентрични светлинни модели, както и нейната искряща Маса от течен лед.

Накрая, четвъртата и последна секция, е приютила дизайна на новия Национален стадион за Олимпиадата в Япония през 2020 г. Когато през октомври 2013-а беше съобщено, че е избран проектът на Заха Хадид, елитни архитекти от Страната на изгряващото слънце, предвождани от Фумихико Маки, се вдигнаха на протест. Те изразиха несъгласието си като организираха симпозиум, в който наблегнаха на несъвместимостта на сградата в контекста на заобикалящия я токийски квартал Джингу Гайен, обявен за защитена територия.

Центърът Гейдар Алиев в Баку

Центърът Гейдар Алиев в Баку

Z03-a

Масата от течен лед

Z04-a

Рампата за ски скокове „Беригсел“ в Инсбрук

Z05-a

Родената в Багдад иракско-британска архитектка Заха Хадид е първата жена, получила престижната награда за архитектура „Прицкер“ през 2004 г.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90