Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Живеем в изкривена и усукана галактика

Учените предполагат, че Млечният път е получил тази форма след сблъсък

Млечният път - галактиката, част от която е Слънчевата система. Илюстрация: Университет в Кентъки - Живеем в изкривена и усукана галактика

Млечният път - галактиката, част от която е Слънчевата система. Илюстрация: Университет в Кентъки

Според данните от нови научни изследвания, нашата галактика не е плоска, както се смяташе преди, а е изкривена и усукана, съобщава Би Би Си. Анализът на свръхярки звезди от Млечния път показва, че те не са разположени върху плоската повърхност на галактическия диск, както е показвано в академични трудове и научно-популярни книги.

В тази връзка учени от Варшавския университет направиха предположението, че галактиката е получила своята извита форма след сблъсък със съседни галактики.

Астрономите са създали нова триизмерна карта на Млечния път, която беше публикувана в списание „Science“.

Обичайната картина на галактиката под формата на плосък диск се основава на наблюдението на около 2,5 милиона звезди от 2,5 милиарда възможни. Изображенията, създадени от художници, отразяват само приблизително формата на нашата галактика, казва д-р Дорота Сковрон от Варшавския университет.

„Вътрешната структура и история на Млечния път все още не са известни, отчасти защото е много трудно да се измери разстоянието между звездите в отдалечените части на нашата галактика“, обяснява ученият.

За да получат по-ясна картина, д-р Сковрон и нейните колеги са измерили разстоянието между някои свръхярки звезди в Млечния път, които се наричат ​​променливи цефеиди.

Тези свръхярки млади звезди светят стотици, ако не хиляди пъти по-силно от Слънцето и затова, дори когато са в покрайнините на Галактиката, те са по-лесни за наблюдение. Освен това те пулсират на равни интервали, а честотата на пулсацията е пряко пропорционална на тяхната яркост. Именно това е позволило на астрономите да изчислят разстоянието между тях с по-голяма точност.

Повечето от тези звезди са били открити по време на съвместен научен проект на Полша и САЩ за изследване на тъмната материя на Вселената. Проектът, озаглавен OGLE (Експеримент за гравитационното оптическо изкривяване), се провежда в чилийската обсерватория на Лас Кампани в пустинята Атакама. Като отбелязва членът на екипа Пшемек Мроз, астрономите останали силно изненадани от резултатите.

„Нашите резултати показаха, че галактиката не е плоска. По краищата тя е изкривена и усукана – казва ученият. – Причината за това може да е сблъсък с други галактики, междугалактически газ или тъмна материя – невидимато вещество, което съществува във Вселената, но за което се знае много малко.“

Изводите на полските учени потвърждават изследването на променливи цефеиди, проведено от астрономи от Австралийския университет „Маккуори” и Китайската Академията на науките, публикувано във февруарския брой на Nature Astronomy.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах