Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Живеем в изкривена и усукана галактика

Учените предполагат, че Млечният път е получил тази форма след сблъсък

Млечният път - галактиката, част от която е Слънчевата система. Илюстрация: Университет в Кентъки - Живеем в изкривена и усукана галактика

Млечният път - галактиката, част от която е Слънчевата система. Илюстрация: Университет в Кентъки

Според данните от нови научни изследвания, нашата галактика не е плоска, както се смяташе преди, а е изкривена и усукана, съобщава Би Би Си. Анализът на свръхярки звезди от Млечния път показва, че те не са разположени върху плоската повърхност на галактическия диск, както е показвано в академични трудове и научно-популярни книги.

В тази връзка учени от Варшавския университет направиха предположението, че галактиката е получила своята извита форма след сблъсък със съседни галактики.

Астрономите са създали нова триизмерна карта на Млечния път, която беше публикувана в списание „Science“.

Обичайната картина на галактиката под формата на плосък диск се основава на наблюдението на около 2,5 милиона звезди от 2,5 милиарда възможни. Изображенията, създадени от художници, отразяват само приблизително формата на нашата галактика, казва д-р Дорота Сковрон от Варшавския университет.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Вътрешната структура и история на Млечния път все още не са известни, отчасти защото е много трудно да се измери разстоянието между звездите в отдалечените части на нашата галактика“, обяснява ученият.

За да получат по-ясна картина, д-р Сковрон и нейните колеги са измерили разстоянието между някои свръхярки звезди в Млечния път, които се наричат ​​променливи цефеиди.

Тези свръхярки млади звезди светят стотици, ако не хиляди пъти по-силно от Слънцето и затова, дори когато са в покрайнините на Галактиката, те са по-лесни за наблюдение. Освен това те пулсират на равни интервали, а честотата на пулсацията е пряко пропорционална на тяхната яркост. Именно това е позволило на астрономите да изчислят разстоянието между тях с по-голяма точност.

Повечето от тези звезди са били открити по време на съвместен научен проект на Полша и САЩ за изследване на тъмната материя на Вселената. Проектът, озаглавен OGLE (Експеримент за гравитационното оптическо изкривяване), се провежда в чилийската обсерватория на Лас Кампани в пустинята Атакама. Като отбелязва членът на екипа Пшемек Мроз, астрономите останали силно изненадани от резултатите.

„Нашите резултати показаха, че галактиката не е плоска. По краищата тя е изкривена и усукана – казва ученият. – Причината за това може да е сблъсък с други галактики, междугалактически газ или тъмна материя – невидимато вещество, което съществува във Вселената, но за което се знае много малко.“

Изводите на полските учени потвърждават изследването на променливи цефеиди, проведено от астрономи от Австралийския университет „Маккуори” и Китайската Академията на науките, публикувано във февруарския брой на Nature Astronomy.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3