Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Журналисти, отстранени от БНТ, и творци искат оставката на Кошлуков

БНТ се управлява от директор със съмнителна професионална квалификация, ръководен от лични подбуди и реваншизъм, се казва в открито писмо

„Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност“, се казва за Емил Кошлуков в отвореното писмо. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Журналисти, отстранени от БНТ, и творци искат оставката на Кошлуков

„Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност“, се казва за Емил Кошлуков в отвореното писмо. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Оставката на Емил Кошлуков като директор на БНТ поискаха десетки журналисти, много от които дълги години са работили в обществената телевизия, с открито писмо, разпространено до медиите. 

Писмото е провокирано от предложенията за промяна на Закона за радио и телевизия, внесени от председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, според които директорът на БНТ ще има 5-годишен мандат и ще може да заема два пъти последователно поста. Днес на комисия трябваше да бъдат разгледани, но точката отпадна от дневния ред на заседанието.

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ УДЪЛЖАВА МАНДАТА НА ЕМИЛ КОШЛУКОВ В БНТ

В писмото се казва:

„Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор на БНТ (чл. 66, ал. 1); които увеличат мандата му от три на пет години (чл. 66 ал. 2); създават се предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими (заличаване на изречения в чл. 29, ал. 1 и 2). Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши на бързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложи за по-спокойни дни и то след публично обсъждане.

Недоумяваме и питаме, кому е наложително да се правят такива спорни изменения точно сега? Необходими ли са, за да се гарантира плурализмът на гледните точки в обществения доставчик на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната информираност на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът СЕМ по-независим?“.

Искането за оставката на Емил Кошлуков е мотивирано така:

„БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали“.

Инициаторите на писмото се обръщат в него и към самия Кошлуков:

„Г-н Кошлуков,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не проблемът за удължаване на Вашия управленски мандат, а за Вашата оставка. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо БНТ ще се възстанови като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители“.

В четвъртък, 16 юли, се организира митинг с искането за оставка на Емил Кошлуков пред сградата на БНТ на ул. „Сан Стефано“ 29 от 18 ч.

Предлагаме ви пълния текст на отвореното писмо:

Отворено писмо за БНТ като обществена медия и за оставката на генералния директор Емил Кошлуков

Уважаеми зрители, скъпи приятели!

Когато хиляди от Вас изпълват централните площади на градовете, когато гражданското общество се бунтува в името на ценности, като справедливост, равенство пред закона и свобода на словото, в Народното събрание внезапно се депозира проект за изменение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор на БНТ (чл. 66, ал. 1); които увеличат мандата му от три на пет години (чл. 66 ал. 2); създават се предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими (заличаване на изречения в чл. 29, ал. 1 и 2). Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши на бързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложи за по-спокойни дни и то след публично обсъждане.

Недоумяваме и питаме кому е наложително да се правят такива спорни изменения точно сега? Необходими ли са, за да се гарантира плурализмът на гледните точки в обществения доставчик на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната информираност на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът СЕМ по-независим?

В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочване на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост.

Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си, как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите ѝи са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената ѝ функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков.

Уважаеми колеги, не се страхувайте да издигнете глас в защита на истината. Няма как да се служи на обществения интерес, ако робуваме на страха, цензурата или автоцензурата.

Г-н Кошлуков,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не проблемът за удължаване на Вашия управленски мандат, а за Вашата оставка. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо БНТ ще се възстанови като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители. Нашата професионална, журналистическа съвест не ни оставя равнодушни и към призивите за Вашата оставка, които български граждани/зрители отправят пред сградата на БНТ. Такива призиви не са звучали на „Сан Стефано“ № 29 от тридесет години насам, но откакто Вие бяхте поставен на ръководни длъжности в БНТ – най-напред като програмен, а след това като генерален директор – те зачестиха. Смятате ли, че по този начин се гради и укрепва престижът на една обществена медия със 60 годишна история?
Тази наша позиция е израз не на реваншизъм. Просто, не веднъж се сблъскахме с Вашите т.нар. управленски методи, г-н Кошлуков.

Призоваваме за широка обществена подкрепа на всички, които милеят за БНТ.

Мария Стоянова, председател на СЕМ (2016-2017), дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия и Западна Европа

Д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“, водещ на предаването „История.БГ“, с 28 годишен стаж в БНТ

Роберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването „Референдум“, с 26 годишен стаж в БНТ

Боряна Пунчева, режисьор, с над 30 годишен стаж в БНТ

Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, с 30 годишен стаж в БНТ

Бойко Станкушев, публицист в БНТ до 2015 г., директор на Антикорупционен фонд

Уляна Пръмова, дългогодишен журналист и директор на БНТ (2004-2010)

Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването „Бизнес.БГ“ до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ

Камелия Дончева, ръководител направление Програмно осигуряване до април 2020 г., с 20 годишен стаж в БНТ

Искра Ангелова, автор и водещ на предаването „Нощни птици“ до 2019 г.

Милена Гетова, режисьор-документалист, режисьор на предаването „Нощни птици“ до, режисьор на

Веселин Апостолов, отговорен оператор на предаването „Нощни птици“

Олег Иванов, оператор в предаването „Нощни птици“ и в други предавания на БНТ

Ралица Филипова, дългогодишен журналист и редактор в Детска редакция на БНТ

Емил Димитров, дългогодишен режисьор на „Туризъм БГ“ по БНТ

Подкрепяме отвореното писмо:

Теодор Ушев, аниматор

Проф. Лозан Митев

Тивериополски епископ Тихон

Захари Карабашлиев, писател

Александрина Пендачанска, оперна певица

Явор Гърдев, режисьор

Доц. Дилян Николчев, православен богослов

Евгений Дайнов, политолог

Асен Аврамов, композитор

Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир

Веселин Калановски, актьор, член на СОС

Лилия-София Попганчева, психолог

Ивайло Рогозинов, актьор

Найо Тицин, независим продуцент, бивш журналист в БНТ

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, член на Епархийския съвет на Софийска митрополия

Д-р Валентин Янев

Дарина Такова, оперна певица

Стефан Иванов, поет

Петко Славов, вокал и китарист в предаването „Нощни птици“ по БНТ

Вяра Пантелеева, певица в предаването „Нощни птици“ по БНТ

Стефан Куцаров, оператор в предаването „Нощни птици“ и в други предавания на БНТ

Милена Гетова, режисьор на предаването „Нощни птици“ по БНТ

Мартичка Божилова, продуцент

Борис Мисирков, оператор

Георги Богданов, оператор

Калин Терзийски, писател

Васил Георгиев – Кръпката, музикант

Боби Йоцов, музикален директор на Нов симфоничен оркестър

Диана Андреева – Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата

Виктор Лилов, издател

Милена Кънева, режисьор

Диана Иванова, журналист DW

Светлана Дамянова, журналист, СФФ

Весела Чернева, директор на ECFR за България

Венцислав Благоев, тромпетист, джаз музикант

Веселин Веселинов – Еко, джаз басист

Антон Карабашев, актьор

Чавдар Цолов, архитект

Левена Лазарова, главен редактор и основател на „Момичетата от града“

Снежина Здравкова, преводач

Васил Георгиев, писател

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg