Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Златен нагръдник на тракийски воин излагат в НИМ

Открита преди 27 г. в Долината на тракийските царе, парадната яка най-сетне ще бъде показана в пълния ѝ блясък

Нагръдникът е изпълнявал парадна и защитна функция. Снимка: НИМ - Златен нагръдник на тракийски воин излагат в НИМ

Нагръдникът е изпълнявал парадна и защитна функция. Снимка: НИМ

Напълно реставриран тракийски нагръдник със златно покритие ще бъде представен за пръв път публично в Националния исторически музей. Ценният артефакт – образец на тракийското въоръжение, ще бъде изложен на 22 февруари. Находката е от могила № 65, наречена Цвятковата, в Долината на тракийските царе край Казанлък.

Нагръдникът е открит през 1995 г. от екип начело с археолозите Георги Китов и Гаврил Лазов. Учените го датират от втората половина на IV в. пр. Хр. При намирането му преди 27 години е бил натрошен. Видимо е принадлежал на елитен тракийски воин, обясни пред „Площад Славейков“ Михаил Ваклинов от НИМ. В гроба са намерени още множество върхове на стрели, конски скелет и многобройни апликации от конска сбруя. Въпреки датировката, специалистите се въздържат от предположения кой е бил притежателят на ценния воински аксесоар, но предвид пищните погребални дарове и воинско облекло, той е бил видна личност от аристокрацията. Повече за древния покойник археолозите вероятно ще разберат, когато продължат проучването на Цвятковата могила.

Основата на нагръдника е желязна, покрита е със сребърна пластина, върху която са апликирани златни листове. Украсен е с растителни елементи, типични за този тип тракийски изделия. Ширината в частта, която е на раменете, е около 30 см, а луната на гърдите е 14 см. Освен парадна функция, нагръдникът е осигурявал и ефективна защита на притежателя си, за което подсказва начинът му на изработка, отбелязват от НИМ.

Реставрацията на нагръдника започва през 2020 г. Снимка: НИМ

През 2020 г. екип от Националния исторически музей под ръководството на Павлина Девлова започва графичната възстановка и идейна реконструкция на нагръдника. Възстановката на воинския аксесоар приключва в края на 2021 г. Останалите находки от могилата тепърва ще бъдат реставрирани.

Снимка: НИМ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах