Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златният Орфей – много шум за нищо или схема за изнудване

Към днешна дата възраждането на музикалния фестивал няма да се състои. Но кой знае?

„Златният Орфей“ трябваше да се завърне за петдесетата си годишнина. - Златният Орфей – много шум за нищо или схема за изнудване

„Златният Орфей“ трябваше да се завърне за петдесетата си годишнина.

Възраждането на музикалния фестивал „Златният Орфей“ върви към провал. По-малко от десет дни преди датата, обявена за негово начало, се оказа, че финансирането не е осигурено. По думите на изпълнителния директор на фондация „Генко Генов“ Дариана Генова, налични пари има, но те са от неизвестен източник и част от организационния екип настоява да преминат през нелегитимна за подобно събитие банкова сметка.

Засега „Златният Орфей“, въпреки шумно анонсираното му завръщане 16 години по-късно, не изглежда да се завръща. Фестивалът трябваше да започне на 31 август в курорта Слънчев бряг. На 21 август обаче, едва десет дни по-рано, медиите получиха писмо от „Инициативен комитет на творци на Българската култура за „спасяването“ на Международния Фестивал „Златният Орфей“, в което се заявява, че финансиране липсва и провеждането на събитието е под въпрос.

Съобщението призовава още за подкрепа от спонсори и българските власти, като прилага и банкова сметка, на която биха могли да се изпращат дарения, макар и в последния момент, които да помогнат фестивалът да се случи.

„Обръщаме се към Вас, българските политици, които влизате в предстояща предизборна кампания и ще се стремите за пореден път да убеждавате избирателите, че сте заинтересовани и ангажирани към националните проблеми и значими български каузи и интереси и тяхното отстояване, да използвате тази възможност и да докажете това на практика – се казва в съобщението. – Ще бъде благородно да отделите част от средствата, предвидени за агитация, за да зарадвате българската публика с провеждането на „Златният Орфей“ тази година.

Вярваме, че с активното и финансово участие на Вас, представители на бизнеса, ще докажете, че сте отговорни, съпричастни и подкрепящи българската култура, чрез която се стимулира и развитието на българския туризъм.“

Същевременно и изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров изрази притеснения покрай ситуацията, тъй като ръководеното от него дружество вече е осигурило необходимата логистика, гарантирани са над 2000 ношувки, около 400 легла в хотели с различни категории и храна за изпълнителите и техническите екипи.

По данни на „Дарик“ около 300 хиляди лева не са налични, което спъва „Златният Орфей“.

Пред „Площад Славейков“ Дариана Генова, която държи регистрацията на фестивала и отговаря за организацията му, заяви, че става дума за рекет и има заинтересовани лица, опитващи да финансират мероприятието, за да придобият контрола върху него.

„Вървим към „не“, но очаквам някаква реакция от държавните институции“, заяви тя на въпрос дали фестивалът ще се проведе.

По думите на Генова отвореното писмо от Инициативния комитет всъщност е свързано с Галя Георгиева – част от организационния екип на фестивала, която още през май заявила, че има осигурен спонсор за необходимите средства. По-късно обаче се оказало, че става дума за пари с неясен източник, които няма да бъдат преведени на сметките на фондацията.

„Проблемът е, че парите ги има, но са в частна сметка на някого, не знаем на кого – каза Генова. – Отказват да кажат от кого са, откриват сметка с основание „Международен фестивал Златният Орфей“ – това са най-тъмните сметки, разбирате ли. Не знам каква е тази тайна да не се казва откъде са парите, които са преведени преди два месеца. Това е изнудване. Искат да елиминират фондацията и да бъде в сметка, управлявана от тях, защото те държат парите. Никога не съм работила в такива криминални, нелегални отношения.“

За едно тя бе категорична – че няма да позволи „Златният Орфей“ да се проведе по подобен начин. По думите ѝ парите за фестивала – 400 хиляди лева, вече са в съответната частна сметка и цената той да се случи е тя да позволи сенчестото финансиране на събитието. Отвореното писмо до медиите с цел уж спасение пък било единствено с цел усвояването на тези пари.

„Тези хора, някакви спасители, хем искат дарители, хем задържат 400 хиляди лева. Измамата мисля, че е много голяма“, коментира Генова.

Госпожата твърди, че все пак има още два варианта, които биха позволили фестивалът да се случи, но няма да ги оповести преди обсъждане с партньорите от БНТ и НДК. Тя обаче призова държавните институции да реагират по случая и намекна, че има нужда някои дори да се самосезират.

И така, съдбата на знаменития музикален фестивал засега остава неясна – огромен брой изпълнители, композитори, текстописци и зрители са на тръни дали събитието ще се състои. Ако това все пак стане – ще бъде на косъм и в последния момент…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС