Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златният Орфей“ – уви, няма живот след смъртта

Нелепи обяснения на организаторката Дариана Генова - пари за фестивала имало, но не ги искала, били нелегални

Емил Димитров в най-силните години на фестивала „Златният Орфей“. - „Златният Орфей“ – уви, няма живот след смъртта

Емил Димитров в най-силните години на фестивала „Златният Орфей“.

Възкресението на „Златният Орфей“ се оказа силно преувеличено. Дни преди датата, обявена за завръщането му, на родната музикална сцена се говори преди всичко за неговата смърт. Опитът легендарният фестивал да се възроди най-вероятно ще го погребе окончателно – но не с онзи златист лавров венец, който символизира емблемата му, а с надгробен венец с увехнал чимшир. Парите, приготвени за голямото събитие, бяха обявени за „нелегални“. Така поне твърди организаторката Дариана Генова, наследила Фондация „Генко Генов“ от съпруга си, който ръководеше музикалния форум в най-силните му години.

Фестивалът трябва да започне на 31 август и до 2 септември да избере трите най-добри песни сред 26, добрали се в конкурсната програма. Носителят на голямата награда ще прибере 10 хил. лв., подгласникът му – 5 хил. лв., а бронзът – 3 хил. лв. – достойни премии за значим фестивал. Дотук – добре, са си казали оптимистите в популярната музика. Реинкарнацията на фестивала обаче е достойна за виц. Защото парите са хипотетични, няма ги – не само за наградите, а и въобще. А междувременно „Ивентим“ продават билети за събитието – от 20 лв. до 500 лв.

Нелепо звучат обясненията на Дариана Генова пред „Площад Славейков“ за спонсорите на фестивала. Пари имало, но ако ги приемела, щяло да е нелегално. По думите ѝ авоарите на фестивала – 400 хиляди лева, са в частна сметка и цената „Орфеят“ да се случи е тя да позволи сенчестото финансиране на събитието.

„Парите ги има, но са в частна сметка на някого, не знаем на кого – обясни Генова. – Отказват да кажат от кого са, откриват сметка с основание „Международен фестивал Златният Орфей“ – това са най-тъмните сметки, разбирате ли. Не знам каква е тази тайна да не се казва откъде са парите, които са преведени преди два месеца. Това е изнудване. Искат да елиминират фондацията и да бъде в сметка, управлявана от тях, защото те държат парите. Никога не съм работила в такива криминални, нелегални отношения.“

При тези условия Генова отказва да проведе „Златният Орфей“:

„Тези хора, някакви спасители, хем искат да са дарители, хем задържат 400 хиляди лева. Измамата мисля, че е много голяма.“

Дариана Генова призова държавните институции да реагират по случая и намекна, че има нужда някои дори да се самосезират, защото спонсорите желаели да финансират мероприятието, за да придобият контрол върху него.

„Месец и половина откакто са дошли парите, този човек ме изнудва – кой зад кого да застане, с колко гласа, на колко гласа аз имам право и т. н.”, добави пред БНТ Генова и продължи: „Аз не мога финансово да осигуря фестивала, защото 16 години съм била извън тази ситуация – на комбинация от фирми, банки и т.н. Няма как да дойда с торбите с пари от София. Разчитам на вашата помощ – това обясних на всички хора, които искаха да подкрепят събитието и с които се срещах.”

Свръзката с анонимния спонсор бил музикантът Пейо Пеев, нает за техническото обезпечаване на фестивала. Пред БНТ той отхвърли обвиненията й в изнудване:

„С екипа ми работим 4 месеца по фестивала, за което не сме получили никакво възнаграждение. Започнах да говоря с мои приятели за спонсорство. Един от тях каза: „Няма проблем, ако се открие сметка с два спесимена.” Пред­ложихме единият да е г-жа Генова, а другият да е човек от нашата фирма. Те не се съгласиха.“

Ге­­нова предложила друго – сметката да бъде на името на нейната фондация или на това на „Слънчев бряг” АД, който е домакин на събитието. Но й било отказано.

Същевременно музиканти, начело с Васил Стоев, създадоха Инициативен комитет за спасяването на „Златният Орфей”, които се разграничават от Дариана Генова и откриват сметка за набиране на средства за фестивала.

„Това е единственото музикално събитие, прославило България, българската популярна песен и туризма ни в страната и отвъд нейните граници – гласи призивът на Комитета. – За съжаление провеждането на „Златният Орфей” е поставено пред провал, отново в критичен момент, поради финансови затруднения и невъзможност за покриване на поетите ангажименти. Необходимата сума е 275 хиляди лева. Предлагаме ВИП покани на стойност 1 000 лв. Молбата ни е да дарите сума, според вашите възможности, с която да помогнете“.

Сред участниците в Инициативния комитет са Михаил Белчев, дует „Ритон”, Димитър Кърнев от D2 и Максим Горанов.

Събитието, организирано с усилията на Дариана Генова, изглежда напълно в духа на Слънчев бряг от първите години на прехода – рекет, драма, мутри, които поръчват музиката под дулото на пистолет, една вдовица и голяма табела за парлама. Кой е човекът в сянка, пожелал да брои пари, за да придобие фестивала – не е ясно. В обясненията на Генова стои един герой на амбразурата, който крие зад широките си плещи таен спонсор…

Ако всичко това въобще е истина – имаме новина: подземният свят се е заел да пере пари в културата. Забележете – не в чалгата, а в културата! Това можем да го броим и като положително събитие, защото би означавало цивилизационен обрат по нашите земи, макар и нелегален. При това роден в царството на фолка Слънчев бряг, където в циганския разкош на хотелите властва евтиният алкохол и се въргалят пияни англичани. И това ако не е чудо?! Местата на чалга певиците ще изстинат, за да бъдат заети от изпосталялите от глад интелектуалци от по-приличните жанрове…

Голям смях предизвикаха историите на Дариана Генова за „Златният Орфей“. И още нещо – те успяха да констатират окончателната смърт на фестивала. Големите й приказки не стигнаха, за да възкресят една легенда в попкултурното ни минало. Съпругът й Генко Генов е бил начело на една машина, задвижвана с определена цел от тоталитарната държава. Фасадата е била лъскава, пропагандна – удар със сърп и чук по шоубизнеса на Запада. И въпреки социалистическата патетика все пак е била създавана музика, която е увличала народа. Имало е дори нещо като музикален бизнес, макар и под държавен контрол. Държавата обаче, оказва се, не е регистрирала марката – та кой щети  посегне на нещо такова по социалистическо време! Така Дариана Генова неочаквано се сдобива със „Златният Орфей“.

Едно обаче е хитростта, друго талантът – той нито може да бъде заграбен, не се предава и по наследство, дори в мениджмънта. Затова не очаквайте от нейния „Орфей“ да потекат хитове, дори да има фестивал – той ще пее единствено за пари.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg