19 години след 11 септември: опустошението като изкуство

Фотографии на Джоел Майеровиц, единствения с достъп до останките на Световния търговски център, в изложба в Софийската градска галерия

Джоел Майеровиц, „Кулите близнаци“ - 19 години след 11 септември: опустошението като изкуство

Джоел Майеровиц, „Кулите близнаци“

Развалините след ударите на 11 септември 2001-а в Световния търговски център в Ню Йорк показва във фотографии Софийската градска галерия. Кадрите са на Джоел Майеровиц, наредени в изложбата „След 11 септември: образи от Кота Нула“. Откриването е на същия ден, в който преди 19 години светът бе парализиран от ужас, наблюдавайки кадрите със свличащите се Кули близнаци.

Майеровиц – определен като един от най-влиятелните улични фотографи – документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001-а. Той снима в района, ограден и класифициран като местопрестъпление, затворен за фотографи. Останките на Кота Нула остава забранена за достъп територия в месеците след трагедията. Джоел Майеровиц обаче успява да си извоюва достъп. Снимките му запечатват промяната на Кота Нула през следващите девет месеца – от пълно опустошение до реконструкцията на основите.

Джоел Майеровиц, „Световен търговски център“

Фотографиите на Майеровиц представляват не само елегия за хилядите, които са загубили живота си, но и запечатват неуморните усилия на множеството полицаи, пожарникари, строителни работници, инженери и доброволци, помогнали в процеса на почистване, отбелязват организаторите на изложбата – Фондация „Мусиз“.

Джоел Майеровиц, „Работници“

Джоел Майеровиц, „Заварчик“

Кадрите, които Джоел Майеровиц заснема, са част от големия национален архив „The World Trade Center Archive“, част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк.

Америка за България

82-годишният Майеровиц е голямо име в изкуството, той е основоположник на Новата цветна фотография. През 60-те и 70-те години преобладават черно-белите изображения, а цветната фотография не намира място в света на изкуството. Отношението към нея променят няколко души, сред които и Джоел Майеровиц. Работата му оказва сериозно влияние върху по-младото поколение. Майеровиц е двукратен носител на наградата „Guggenheim Fellow“, както и на отличията „National Endowment for the Arts“ и „National Endowment for the Humanities awards“, медал на Кралското фотографско общество, на „Deutscher Fotobuchpreis“, както и наградата на Leica – „Hall of Fame Award“.

Майеровиц е издал фотографиите си в над тридесет книги, представял ги е в над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят: NRW-Форум в Дюселдорф (2014), Музея на изкуствата в Маями (2011), Музея на американското изкуство „Уитни“ в Ню Йорк (2004), Музея за модерно изкуство в Сан Франциско (1981), Музея на Stedelijk в Амстердам (1980) и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк – МоМА (1968). Фотографиите му са част от големи публични колекции, включително Музея за модерно изкуство, Ню Йорк; музей на изкуствата „Метрополитън“, Ню Йорк; Музея на американското изкуство „Уитни“, Ню Йорк.

Изложбата на Джоел Майеровиц „След 11 септември: образи от Кота Нула“ може да бъде разгледана в Софийската градска галерия от 11 септември до 25 октомври.

Събитието се организира от Фондация „Мусиз“ в партньорство с американското посолството в България и СГХГ.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах