Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Премахваме паметниците в прослава на комунизма?

На първо четене са приети промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен

Ако промените в Закона бъдат гласувани и на второ четене, ще бъде ли демонтиран Паметникът на съветската армия? Снимки: Емил Георгиев - Премахваме паметниците в прослава на комунизма?

Ако промените в Закона бъдат гласувани и на второ четене, ще бъде ли демонтиран Паметникът на съветската армия? Снимки: Емил Георгиев

Всички държавни и общински институции трябва да премахнат от своята територия надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и на БКП. Това гласят част от промените в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, гласувани днес, 24 ноември, на първо четене в Народното събрание.

Демонтираните монументи на пропагандата – стана ясно – могат да намерят място в Музея на социалистическото изкуство. А в бъдеще подобни паметници е възможно да бъдат вдигани, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване, съобщава „Медиапул“. Глобата при отсъствие на уточняващ надпис е 200 лева за физически лица и 2000 лв. за юридически.

Паметникът на съветската армия е открит на 7 септември 1954 г. по случай 10-годишнината на “народната власт”.

Паметникът на съветската армия е открит на 7 септември 1954 г. по случай 10-годишнината на „народната власт”.

Вижте още: ДЕСЕТ МЛН. ЛВ. ЗА НАЙ-СКЪПИЯ ПАМЕТНИК У НАС – НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Още една съществена промяна е заложена в Закона – периодът 9 септември 1944 г. – 10 ноември 1989 г. да бъде отбелязан в учебниците и учебните помагала като престъпен.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен бе внесен от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков, както и от Методи Андреев от ГЕРБ. „За“ промените гласуваха 104 депутати – от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС депутатите от ДОСТ и част от Патриотичния фронт. „Против“ бяха 46 народни избраници: БСП, АБВ и друга част от Патриотичния фронт. Трима се въздържаха.

Дебатът в пленарната зала продължи три часа, на моменти като комедийно шоу. Таско Ерменков от БСП рецитира стихове на Веселин Ханчев във възхвала на комунизма, но „публиката“ в залата до голяма степен заглуши рецитацията, разказва „Медиапул“. Илиян Василев от „Атака“ показа от трибуната популарна марка бира, за да попита дали трябва да бъде забранена заради петолъчката на етикета. Методи Андреев отбеляза, че този символ е масонски.

Депутатът Иван Станков от АБВ обясни, че в никакъв случай не трябва да се заличава тази част от историята на България, но и не може да бъде определяна като черно петно. Негативите били ясни – тоталитарен режим, диктатура на пролетариата…, но пък имало и „огромно строителство, развито земеделие, промишленост, работа за хората. Тези неща не трябва да се премълчават“.


Вижте още: ГЕОРГИ МИШЕВ: ПРОМЯНАТА ЩЕ ДОЙДЕ, КОГАТО УМРАТ И ПОСЛЕДНИТЕ ВЛЪХВИ НА СОЦИАЛИЗМА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3