СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Премахваме паметниците в прослава на комунизма?

На първо четене са приети промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен

Ако промените в Закона бъдат гласувани и на второ четене, ще бъде ли демонтиран Паметникът на съветската армия? Снимки: Емил Георгиев - Премахваме паметниците в прослава на комунизма?

Ако промените в Закона бъдат гласувани и на второ четене, ще бъде ли демонтиран Паметникът на съветската армия? Снимки: Емил Георгиев

Всички държавни и общински институции трябва да премахнат от своята територия надписи, паметници, символи и лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, сред които и на БКП. Това гласят част от промените в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, гласувани днес, 24 ноември, на първо четене в Народното събрание.

Демонтираните монументи на пропагандата – стана ясно – могат да намерят място в Музея на социалистическото изкуство. А в бъдеще подобни паметници е възможно да бъдат вдигани, само ако се посочва задължително престъпния характер на режима чрез табела или изписване, съобщава „Медиапул“. Глобата при отсъствие на уточняващ надпис е 200 лева за физически лица и 2000 лв. за юридически.

Паметникът на съветската армия е открит на 7 септември 1954 г. по случай 10-годишнината на “народната власт”.

Паметникът на съветската армия е открит на 7 септември 1954 г. по случай 10-годишнината на „народната власт”.

Вижте още: ДЕСЕТ МЛН. ЛВ. ЗА НАЙ-СКЪПИЯ ПАМЕТНИК У НАС – НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Още една съществена промяна е заложена в Закона – периодът 9 септември 1944 г. – 10 ноември 1989 г. да бъде отбелязан в учебниците и учебните помагала като престъпен.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен бе внесен от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков, както и от Методи Андреев от ГЕРБ. „За“ промените гласуваха 104 депутати – от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС депутатите от ДОСТ и част от Патриотичния фронт. „Против“ бяха 46 народни избраници: БСП, АБВ и друга част от Патриотичния фронт. Трима се въздържаха.

Дебатът в пленарната зала продължи три часа, на моменти като комедийно шоу. Таско Ерменков от БСП рецитира стихове на Веселин Ханчев във възхвала на комунизма, но „публиката“ в залата до голяма степен заглуши рецитацията, разказва „Медиапул“. Илиян Василев от „Атака“ показа от трибуната популарна марка бира, за да попита дали трябва да бъде забранена заради петолъчката на етикета. Методи Андреев отбеляза, че този символ е масонски.

Депутатът Иван Станков от АБВ обясни, че в никакъв случай не трябва да се заличава тази част от историята на България, но и не може да бъде определяна като черно петно. Негативите били ясни – тоталитарен режим, диктатура на пролетариата…, но пък имало и „огромно строителство, развито земеделие, промишленост, работа за хората. Тези неща не трябва да се премълчават“.


Вижте още: ГЕОРГИ МИШЕВ: ПРОМЯНАТА ЩЕ ДОЙДЕ, КОГАТО УМРАТ И ПОСЛЕДНИТЕ ВЛЪХВИ НА СОЦИАЛИЗМА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС