Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

АЕЖ за казуса с „Труд“: Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии

Асоциацията на европейските журналисти смята, че действията на властта трябва да са добре преценени

Светослав Трайков, съветник на служебния министър на културата Велислав Минеков, пред едно от запечатаните помещения на „Труд“ в Музея на социалистическото изкуство. Снимка: „Труд“ - АЕЖ за казуса с „Труд“: Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии

Светослав Трайков, съветник на служебния министър на културата Велислав Минеков, пред едно от запечатаните помещения на „Труд“ в Музея на социалистическото изкуство. Снимка: „Труд“

Близки до властта медии са получавали привилегии и заплахата те да им бъдат отнети се обявява за отнемане на свободата на словото, заявяват по казуса с „Труд“ от Асоциацията на европейските журналисти – България. В становище, публикувано в сайта на АЕЖ, се твърди, че трябва да има баланс – медиите да не се ползват със специален статут по отношение на достъпа до информация и до финанси, а властта да предприема обмислени и съразмерни мерки при нарушаване на това правило.

Предлагаме ви пълния текст на изявлението:

„Асоциацията на европейските журналисти – България следи конфликта между Министерство на културата и издателите на в. „Труд“. В понеделник АЕЖ поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков относимата информация по случая – кога е сключен договорът, какви са претенциите на Министерството на културата, какви са извършените плащания от наемателя, какви са неговите изискуеми задължения, какъв е предметът на висящия съдебен спор пред Софийски градски съд, кога е изпратена покана за освобождаване на помещенията и т. н.

Установихме, че Административен съд – София град на два пъти отхвърля искане на наемателя на помещенията фирма „Южен кръст 2001″ ЕООД да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията. След първото определение следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Конфликтът между наемодателя, в лицето на държавата, и наемателя, в лицето на свързана с издателя на „Труд“ фирма, продължава вече шести месец.

Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране – от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и т. н.

За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички.
В същото време всяко действие на властта, което засяга медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото.

Редактирано е твърдението, че първото определение не е обжалвано. Определението е оспорено с частна жалба, постъпила в АССГ на 24.11.2021 година, която към настоящия момент е в процедура по отстраняване на нередовност“.

Всичко по темата ИЗВЕЖДАНЕ НА В. „ТРУД“ ОТ МУЗЕЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах