Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алън Тюринг най-великият човек на ХХ в.

Британската публика избра математика пред Дейвид Боуи, Нелсън Мандела, Пабло Пикасо, Мартин Лутър Кинг, Мохамед Али и Ърнест Шакълтън

Благодарение на Алън Тюринг, човечеството днес използва компютри и мобилни телефони. - Алън Тюринг най-великият човек на ХХ в.

Благодарение на Алън Тюринг, човечеството днес използва компютри и мобилни телефони.

Алън Тюринг е най-великата личност на ХХ в., според зрителите на документалното предаване „Икони“ на Би Би Си 2. Британецът, разбил кода на нацистката шифровъчна машина „Енигма“, бе предпочетен пред Нелсън Мандела, Пабло Пикасо, Ърнест Шакълтън, Мартин Лутър Кинг, Дейвид Боуи и Мохамед Али, съобщава „Индипендънт“.

Документалното предаване „Икони“ се състои от седем документални епизода – всеки от тях представя по четирима велики личности от различни сфери на живота. След излъчването на всеки епизод публиката гласува за своя любимец артист или писател, лидер, представител на развлекателния бизнес, пътешественик, спортист, учен и активист от миналия век, който отива на финал. Последният осми епизод на предването се излъчи на 5 февруари в двучасово предаване на живо, през което време зрителите имаха право да гласуват.

Всеки от финалистите имаше свой „адвокат“ – позната на британската публика личност, която изтъква заслугите на своя фаворит и се бори за гласовете на зрителите. Тюринг бе защитен от естественика Крис Пакхам. Основните аргументи в неговата реч бяха, че човечеството не би могло да ползва мобилния си телефон или компютъра без помощта на Тюринг – работата му през 1936 г. се превръща в основа за съвременния компютър.

Макар и гений, през 1952 г. британският учен е арестуван заради различната си сексуалност. Даден му е избор – затвор или химическа кастрация. Той избира второто, но психиката му не понася промените и през 1954-а той се самоубива. Умира на 41 години.

Неговата история разказа филмът „Игра на кодове“ (2014), образът му бе въплътен от Бенедикт Къмбърбач. За играта си актьорът получи номинация за „Оскар“.

Вижте още: ДЕЙВИД БОУИ – НАЙ-ВЕЛИКИЯТ АРТИСТ НА XX ВЕК

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90