Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Архитект предлага погребение за Паметника на съветската армия

Борислав Игнатов с втора идея за трансформация на монумента

Проект: Борислав Игнатов - Архитект предлага погребение за Паметника на съветската армия

Проект: Борислав Игнатов

Паметникът на съветската армия да бъде погребан под хълм предлага Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България. Това е втората идея на архитекта за трансформация на спорния монумент.

Паметникът на съветската армия предизвиква у мнозина у нас крайни реакции и призиви за демонтаж, тъй като е издигнат в чест на армия, с помощта на която през 1944 г. в България е извършен държавен преврат, последван от репресии над елита на нацията.

Вижте още: „…ДА ИЗГОНИМ ОТ СОФИЯ МАЛКО СВОЛОЧ. С ПОЗДРАВ: МИРЧО СПАСОВ“

Решение за премахването на паметника има – взето е през 90-те от Столична община – но все още не е изпълнено. През годините паметникът често е ставал обект на нападения – най-често са му поставяни надписи със спрей, а най-ярката проява бе през 2011-а, когато художниците от групата „Дистрактив криейшън“ оцветиха едно от скулптурните пана във вид на комикс. Руското посолство у нас реагира остро пред българското правителство след тези случаи, а в момента Руската федерация подготвя закон за наказателна отговорност за унищожаване и повреждане на символи на воинската слава на Русия – включително и в други държави.

Вижте още: РУСИЯ ПОДГОТВЯ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ВОЕННИТЕ СИ ПАМЕТНИЦИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО В ЧУЖБИНА

През юни тази година Борислав Игнатов сподели във Фейсбук идея паметникът да бъде променен – вместо войниците с шмайзери на върха на постамента, той предлага да бъде поставен гербът на България, а отпред да има надпис „България над всичко“.

Въпреки че бе направено в наверечерието на местните избори, предложението изглеждаше като случаен каприз на въображението, поднесено в условно наклонение: „Ако бях кмет…“. Но идеята му предизвика широк обществен интерес, понрави се на мнозина патриотично настроени потребители на Фейсбук и излезе от социалната мрежа, след като архитектът бе поканен да изложи мисълта си по телевизиите.

Вижте още: ДЕСЕТ МЛН. ЛВ. ЗА НАЙ-СКЪПИЯ ПАМЕТНИК У НАС – НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Днес, половин месец след онова хрумване, Борислав Игнатов лансира втора идея за метаморфоза на паметника – да бъде затрупан с пръст, превърнат в стръмно възвишение и залесен. Направи го отново във Фейсбук, като „надграждане на идеята“.

Архитектът припомня основните критики към идеята му за герб върху постамент:

„1. Паметникът е история – да не се докосва!

2. Паметникът трябва да се премахне изцяло! На негово място да се възстанови зеленината на Княжеската градина.

3. Държавният герб отблъсква и стресира мнозина, понеже политиците са се постарали през годините хората да си намразят държавата. Те се отнасят с подозрение към патриотичните символи, когато не са решени елементарни проблеми“.

Затова решава да доразвие концепцията си за промяна на паметника и предлага нов вариант, като подчертава, че идеята е негова инициатива и не е обвързана с други лица или организации:

„1. След като толкова много хора смятат, че паметникът е много важна част от нашата история, то той се запазва непокътнат. Нещо повече – запазва се и от разрушаващото влияние на природата и градската среда – бури, киселинни дъждове, сняг, температурни амплитуди, изгорели газове, графити, злонамерени действия. Това става, като около паметника се изгражда саркофаг за негова защита, подобен на гробницата в Свещари. Така паметникът става експонат в собствено пространство. Той е музейно осветен и видим от различни гледни точки. Историята по неговото построяване и обществената му роля през годините е разказана на посетителите чрез тематична експозиция на различни артефакти и свидетелства. 

2. Около саркофага-музей се изгражда терасирана конструкция, върху която се създава нов ландшафт и се засажда богато дървесно озеленяване, което възстановява тъканта на Княжеската градина. Този нов хълм става любимо място за спорт и разходки, тъй като предоставя нови гледни точки и възприятие на столицата. Мрежа от пътеки и стълби води до наблюдателна площадка на върха, от която се разкрива кръгова панорама към Университета, Народното събрание, Катедралата „Александър Невски“, Орлов мост, Националния стадион, Парка и планината Витоша. Подобно на примери като Париж (Монмартр), Ница, Сан Себастиан и Белград, площадката става притегателно място както за жителите, така и за гостите на града. Новата зеленината пречиства въздуха и подобрява микроклимата.

3. Шумната и монументална символика на герба и българската държавност остават за по-нататък в нашето развитие, когато наистина постигнем висок стандарт и съвременна държава, с която да се гордеем. За момента на панорамната площадка може да се сложи скромен надпис, че това, което се вижда от нея, е България.

Надявам се, че това доразвито предложение няма да има противници, понеже се съобразява с всичко казано до момента. Неговата реализация е напълно възможна и би била полезна за София и България. Тя ще постави природата над всичко и ще успокои духовете, като запази историята на съветската пропаганда, без тя да доминира столицата на страната ни“.

Стъпките към трансформацията на паметника, предложени от архитект Борислав Игнатов:

Снимка: Борислав Игнатов

Проект: Борислав Игнатов

Проект: Борислав Игнатов

Проект: Борислав Игнатов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах