СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Аристократ по произход и натура

Десет години без Андрей Баташов

Андрей Баташов (1965 - 2010). Снимка: Театър „199“ - Аристократ по произход и натура

Андрей Баташов (1965 - 2010). Снимка: Театър „199“

Десет години изминаха от смъртта на актьора Андрей Баташов, отишъл си след тежка болест на 45 години.

Изключително красив, висок, елегантен, пластичен и винаги в позитивно настроение, Андрей привличаше ученическата и студентската публика в Театър „199“, където изграеше прочутия текст на Ерик Богосян „Секс, наркотици и рокендрол“, превърнат в моноспектакъл. Няколко пъти гледах представлението, за да разбера с какво замайва дамите от публиката, че да признават в разни сайтове, че отиват за билети в „199“ за трети, четвърти или пети път.

Снимка: Театър „199“

Андрей беше режисьор на себе си, така че поддържаше мускетарско настроение в концентриран вид на присмеха и обясненията с еротични и надменни шеги. Тук-там в медии отбелязаха, че спрямо депутата от квотата на НДСВ Баташов имало обструкции заради спектакъл, в заглавието на който имало думата „секс“. Не знам дали е така, но историите, които Андрей играеше в Театър „199“ не дразнеха, доста смекчени на сцената на Военния театър, където Ивайло Христов, Дони и Коцето обираха възторзите със същата пиеса на Богосян.

Снимка: Театър „199“

„Секс, наркотици и рокндрол“ на Андрей навъртя над 700 представления, а междувременно направи още текстове на същия автор – „С глава в стената“ (1994) и „На живо“ (1997), а „Влез в час!“ (2010) изигра само веднъж, преди да влезе в болница.

Във фотосесия за „Влез в час!“, последния му спектакъл. Снимка: Театър „199“

Беше на щат в Народния и съм го гледал в многолюдни постановки от афиша на театъра. Играл е в „Престъпление на сърцето“ на режисьора Енчо Халачев (първата роля на Андрей в Народния), „Анатол“, режисирана от Краси Спасов, „Образ и подобие“ на режисьора Младен Киселов, „Комедия от грешки“, режисирана от Андрей Аврамов. Обичаше да провокира – „Синята стая“ (режисьор Снежина Танковска), в което Андрей си партнираше с Аня Пенчева, изобилстваше от еротични намеци.

С Аня Пенчева в „Синята стая“

В информации, които засягат биографични детайли, пишат, че семейството на родения във Волгоград Андрей Баташов е от стар аристократичен руски клон. Произход, който силно приляга на осанката и обноските на актьора!

Той обичаше музиката и режисира спектакъла „Ритъм“ със студенти от НАТФИЗ, в който музиката беше композиционна спойка. Когато го питаха какво обича най-много, той отговори: „Музиката“. А с какво би се занимавал, ако не е актьор? Отговорът беше резонен: „С музика!“.

Андрей Баташов си отиде някак странно, набързо, сякаш изчаквайки деня на светеца, чието име носи – Андреевден. Сякаш това беше последната възможност да подреди нещата в хармония, като тази, която диктуваше целия му живот.

Снимка: Театър „199“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg