Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Арт детектив откри открадната византийска мозайка

Семейство я купува, без да знае, че е открадната от църква в Кипър

Артър Бранд позира с византийската си находка, поредният успешен случай за арт детектива. Снимка: Личен архив - Арт детектив откри открадната византийска мозайка

Артър Бранд позира с византийската си находка, поредният успешен случай за арт детектива. Снимка: Личен архив

Мъж, станал известен с псевдонима Индиана Джоунс в света на изкуството, проследи ценна византийска мозайка от VI в., открадната от Кипър. Мозайката била открита в апартамент в Монако и предадена на кипърското посолство в Хага миналия петък, съобщава Би Би Си.

Холандецът Артър Бранд става известен през 2015 година, когато успява да намери две статуи на коне, откраднати от нацисти и изложени пред канцеларията на Хитлер в Берлин. През 2016-а Бранд намира две откраднати от музей картини на Пикасо и на Тамара де Лемпицка. Тогава си спечелва прозвището Индиана Джоунс в света на изкуството.

Новата находка на арт детектива е византийска мозайка, изобразяваща Свети Марк. Тя изчезва през 70-те години на миналия век от църква в край село Линтрангоми, на около 100 километра от Никозия. Бранд прекарва почти две години в издирване на мозайката в Европа и най-накрая я открива като притежание на британско семейство.

Семейството твърдяло, че „купили мозайката като израз на добра воля преди четири десетилетия“, предава АФП.

„Те бяха ужасени, когато разбраха, че това всъщност е безценно съкровище на изкуството, откраднато от църква след турското нашествие. Откриването на мозайката беше един от най-великите моменти в живота ми“, коментира Бранд.

По следите на откраднати шедьоври

През 2002 година набег в музея на Ван Гог е част от серия кражби, шокирала света на изкуството. Две години по-късно две произведения на Едвард Мунк – „Писъкът“ и „Мадона“, са отнесени от двама въоръжени мъже, нападнали музея на Мунк в Осло. Тогава няколко мъже влизат в затвора и картините се намират след двегодишно разследване от арт детективи.

Друга версия на „Писъкът“ е открадната от Националния художествен музей в Осло през 1994 г., но също бива възстановена, благодарение на операция на британски детективи.

През 2012 г. седем творби изчезват от музея в Ротердам, включително картини на Пикасо, Моне и Матис. Двама са задържани по случая и обясняват пред съда, че охраната била „разпусната“. Някои от произведенията са унищожени в печка.

По-рано тази година четири картини от общо 24 откраднати от холандска галерия през 2005-а бяха намерени в Украйна. Съдбата на останалите двадесет все още е неясна – може би това е следващата задача на Индиана Джоунс?

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах