Артефакти с неясен произход открити в офиса на Божков (снимки)

Намерени са части от статуи, съдове, метални накити с белези на културно-исторически ценности

Сред намерените предмети е и тази театрална маска, вероятно с произход от Античността. Снимка: Специализирана прокуратура - Артефакти с неясен произход открити в офиса на Божков (снимки)

Сред намерените предмети е и тази театрална маска, вероятно с произход от Античността. Снимка: Специализирана прокуратура

Необявени антики са открити в офиса на Васил Божков на ул. „Московска” 43, съобщи Специализираната прокуратура. Намерени са и са иззети фрагменти от статуи, съдове, апликации, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в приземни помещения при пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им. Ценностите не са реставрирани, а произходът им е неясен.

Само преди дни Васил Божков обяви, че ритон от официално иззетите от Галерия „Тракия” ценности се е появил на свободния пазар. Все още не е доказано, че ритонът е същият от прибраните в НИМ артефакти. Според директорката на музея Бони Петрунова всичко, което е влязло в хранилищата на Националния исторически музей, си е там. Но визуално доказателство, че ритонът е в музея, не бе показано.

До тази сутрин от колекцията на Васил Божков са иззети над 3000 културно-исторически ценности. Специализираната прокуратура все още не е обявила броя на новооткритите предмети.

В днешен пост Божков твърди, че представените предмети са от февруари:

Фантастико

„Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела“.

Васил Божков вече има 18 обвинения, свързани с неплащане на такси и данъци от хазарт, за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. Последните от обвиненията срещу него са за подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит за изнасилване на жена. От февруари тази година Васил Божков се укрива в Дубай.

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах