Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Атентат в Берлин: 12 убити на коледен базар

Камион се вряза в тълпата в сърцето на германската столица

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Атентат в Берлин: 12 убити на коледен базар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пореден атентат се случи в сърцето на Европа – камион се вряза в тълпата на оживен коледен базар на площад „Брайтшейдплац“ в западната част на Берлин малко след 20 часа местно време (21 ч. бълг.). Дванадесет* души са загинали, ранените са 48, съобщава местната полиция, цитирана от Би Би Си.

Според властите става дума за умишлена атака, като предварителната версия предполага терористичен акт. Около полунощ българско време стана ясно, че германската полиция разследва и възможността за катастрофа.

Арестуван е един от предполагаемите извършители на атентата – по данни на агенция DPA той е афганистанец или пакистанец. Шофьорът на камиона е бил задържан около разположената наблизо Зоологическа градина, след като се е опитал да избяга. Вторият човек в кабината на камиона е открит мъртъв, съобщава полицията. Той е с полски произход, полска е и регистрацията на тира.

Разрушена елха на базара

Разрушена елха на базара

„Скърбим за мъртвите и се надяваме да може да се помогне на ранените“, написа в Туитър говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Фейсбук вече създаде специална страница, в която жителите и гостите на Берлин могат да отбележат, че са добре и в безопасност.

С подобен почерк на атаката, на 14 юли тази година в Ница, по време на тържествата по повод националния празник на Франция, камион навлезе с висока скорост в тълпата по крайбрежната ивица. Невинните жертви тогава бяха 86.


* Бел. ред. – корекцията е нанесена в 6 ч. на 21 декември.

 

Доза Щастие

Bookshop 728×90