VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Атентат в Берлин: 12 убити на коледен базар

Камион се вряза в тълпата в сърцето на германската столица

Снимка: ЕПА/БГНЕС - Атентат в Берлин: 12 убити на коледен базар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пореден атентат се случи в сърцето на Европа – камион се вряза в тълпата на оживен коледен базар на площад „Брайтшейдплац“ в западната част на Берлин малко след 20 часа местно време (21 ч. бълг.). Дванадесет* души са загинали, ранените са 48, съобщава местната полиция, цитирана от Би Би Си.

Според властите става дума за умишлена атака, като предварителната версия предполага терористичен акт. Около полунощ българско време стана ясно, че германската полиция разследва и възможността за катастрофа.

Арестуван е един от предполагаемите извършители на атентата – по данни на агенция DPA той е афганистанец или пакистанец. Шофьорът на камиона е бил задържан около разположената наблизо Зоологическа градина, след като се е опитал да избяга. Вторият човек в кабината на камиона е открит мъртъв, съобщава полицията. Той е с полски произход, полска е и регистрацията на тира.

Разрушена елха на базара

Разрушена елха на базара

„Скърбим за мъртвите и се надяваме да може да се помогне на ранените“, написа в Туитър говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Америка за България

Фейсбук вече създаде специална страница, в която жителите и гостите на Берлин могат да отбележат, че са добре и в безопасност.

С подобен почерк на атаката, на 14 юли тази година в Ница, по време на тържествата по повод националния празник на Франция, камион навлезе с висока скорост в тълпата по крайбрежната ивица. Невинните жертви тогава бяха 86.


* Бел. ред. – корекцията е нанесена в 6 ч. на 21 декември.

 

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg