POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Австрия призна в документи трети пол

Случва се след три години борба на интерсексуален гражданин

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват в паспорта на позволяват на Алекс Юрген под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“. - Австрия призна в документи трети пол

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват в паспорта на позволяват на Алекс Юрген под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“.

Австрийски гражданин спечели дългогодишната борба с държавните институции да посочи в официалните си документи пол, който не е нито женски, нито мъжки. Алекс Юрген е роден интерсексуален (човек с неопределени или смесени полови белези, вследствие на генетични изменения) и решението на Австрия се смята за победа за хората, които не се идентифицират с нито един от двата общоприети пола, съобщава „Ройтерс“.

За пръв път в живота си се чувствам забелязан от закона – коментира Алекс. – Нямаше място за хора, които не са нито мъже, нито жени.“

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват на австрийския гражданин в паспорта му под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“. Заедно с това Алекс успява да промени и сертификата си за раждане, където в момента под пол стои „друг“. Посланието му обаче е, че Австрия трябва да улесни тази процедура.

Конституционните съдилища в много държави, включително в Австрия, Германия, Пакистан, Непал и няколко американски щата разрешават в официални документи повече от два избора за пол.

Според регулации на австрийското вътрешно министерство, приети през 2018 г., полът на дете, който не може да бъде определен, трябва да се идентифицира в документите като „отворен“, докато самият човек или негов юридически представител не вземе решение как да бъде вписан. За да стои в сертификата за раждане „друг“, трябва да бъде приложена медицинска експертиза – от няколко активистки организации обаче искат това изискване да отпадне.

Би било голяма травма, ако някой ме принуди отново да ходя при лекар, а много интерсексуални хора преживяват същото“, разказва Юрген.

Когато детето се роди интерсексуално, в повечето пъти се предприема хирургическа намеса за отстраняване на половите белези на един от двата пола. На по-късен етап в живота обаче това може да доведе до психични проблеми, смятат специалисти. В Португалия и Малта извършването на подобни операции (когато не го налага физическото състояние) без знанието на интерсексуалния човек е забранено със закон.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен