Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Австрия призна в документи трети пол

Случва се след три години борба на интерсексуален гражданин

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват в паспорта на позволяват на Алекс Юрген под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“. - Австрия призна в документи трети пол

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват в паспорта на позволяват на Алекс Юрген под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“.

Австрийски гражданин спечели дългогодишната борба с държавните институции да посочи в официалните си документи пол, който не е нито женски, нито мъжки. Алекс Юрген е роден интерсексуален (човек с неопределени или смесени полови белези, вследствие на генетични изменения) и решението на Австрия се смята за победа за хората, които не се идентифицират с нито един от двата общоприети пола, съобщава „Ройтерс“.

За пръв път в живота си се чувствам забелязан от закона – коментира Алекс. – Нямаше място за хора, които не са нито мъже, нито жени.“

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват на австрийския гражданин в паспорта му под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“. Заедно с това Алекс успява да промени и сертификата си за раждане, където в момента под пол стои „друг“. Посланието му обаче е, че Австрия трябва да улесни тази процедура.

Конституционните съдилища в много държави, включително в Австрия, Германия, Пакистан, Непал и няколко американски щата разрешават в официални документи повече от два избора за пол.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според регулации на австрийското вътрешно министерство, приети през 2018 г., полът на дете, който не може да бъде определен, трябва да се идентифицира в документите като „отворен“, докато самият човек или негов юридически представител не вземе решение как да бъде вписан. За да стои в сертификата за раждане „друг“, трябва да бъде приложена медицинска експертиза – от няколко активистки организации обаче искат това изискване да отпадне.

Би било голяма травма, ако някой ме принуди отново да ходя при лекар, а много интерсексуални хора преживяват същото“, разказва Юрген.

Когато детето се роди интерсексуално, в повечето пъти се предприема хирургическа намеса за отстраняване на половите белези на един от двата пола. На по-късен етап в живота обаче това може да доведе до психични проблеми, смятат специалисти. В Португалия и Малта извършването на подобни операции (когато не го налага физическото състояние) без знанието на интерсексуалния човек е забранено със закон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах