VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Австрия призна в документи трети пол

Случва се след три години борба на интерсексуален гражданин

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват в паспорта на позволяват на Алекс Юрген под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“. - Австрия призна в документи трети пол

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват в паспорта на позволяват на Алекс Юрген под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“.

Австрийски гражданин спечели дългогодишната борба с държавните институции да посочи в официалните си документи пол, който не е нито женски, нито мъжки. Алекс Юрген е роден интерсексуален (човек с неопределени или смесени полови белези, вследствие на генетични изменения) и решението на Австрия се смята за победа за хората, които не се идентифицират с нито един от двата общоприети пола, съобщава „Ройтерс“.

За пръв път в живота си се чувствам забелязан от закона – коментира Алекс. – Нямаше място за хора, които не са нито мъже, нито жени.“

Три години продължава борбата с администрацията, докато не позволяват на австрийския гражданин в паспорта му под графата пол да не пише „М“ или „Ж“, а „Х“. Заедно с това Алекс успява да промени и сертификата си за раждане, където в момента под пол стои „друг“. Посланието му обаче е, че Австрия трябва да улесни тази процедура.

Конституционните съдилища в много държави, включително в Австрия, Германия, Пакистан, Непал и няколко американски щата разрешават в официални документи повече от два избора за пол.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Според регулации на австрийското вътрешно министерство, приети през 2018 г., полът на дете, който не може да бъде определен, трябва да се идентифицира в документите като „отворен“, докато самият човек или негов юридически представител не вземе решение как да бъде вписан. За да стои в сертификата за раждане „друг“, трябва да бъде приложена медицинска експертиза – от няколко активистки организации обаче искат това изискване да отпадне.

Би било голяма травма, ако някой ме принуди отново да ходя при лекар, а много интерсексуални хора преживяват същото“, разказва Юрген.

Когато детето се роди интерсексуално, в повечето пъти се предприема хирургическа намеса за отстраняване на половите белези на един от двата пола. На по-късен етап в живота обаче това може да доведе до психични проблеми, смятат специалисти. В Португалия и Малта извършването на подобни операции (когато не го налага физическото състояние) без знанието на интерсексуалния човек е забранено със закон.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg