VivaPay

Автокината се завръщат, в София предлагат на паркинга зад НДК

В Литва проведоха кинофестивал на авиописта, в Германия прожекции зад големи търговски и административни сгради

Новооткрито автокино в Дортмунд, Германия, е разположено на паркинг край нефункционираща доменна пещ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Автокината се завръщат, в София предлагат на паркинга зад НДК

Новооткрито автокино в Дортмунд, Германия, е разположено на паркинг край нефункционираща доменна пещ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киносалоните у нас са затворени от 8 март заради пандемията от коронавирус, но вече се търсят други начини филмите на голям екран да достигнат до публиката. Две предложения за автокина са постъпили в Столична община – едното е за паркинга зад НДК, потвърдиха от кметството пред „Площад Славейков“.

Общината планира да отвори автокино и в Борисовата градина, когато бъде получено разрешение от правителството. Не става ясно дали в управата на София ще успеят да разработят идеята преди 1 юли, когато се очаква да започне провеждането на културни събития на открито.

Вижте още: ХРИСТО МУТАФЧИЕВ: СЕГА И ДА ОТВОРИМ ТЕАТРИТЕ, ПУБЛИКАТА МОЖЕ ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ТЯХ

Автокината по света

Америка за България

Кината в държавите, които имат най-голямо филмовото производство, не работят от поне месец. Повечето страни са спрели международните полети, което превърна някои летища в площадки за автокина. Летището във Вилнюс, Литва, даде писта за нуждите на Международния вилнюски кинофестивал – и на 29 април първият филм, който зрителите гледаха през прозорците на автомобилите си, стана „Паразит“.

Това, че зрителите не са се разположили на седалки един до друг не означава, че правилата за социално дистанциране спират да важат – колите трябва да са паркирани на поне 2 метра разстояние една от друга, а в превозното средство не може да има повече от двама души.

В останалите държави са заложили на по-скромни терени – автокина изникват зад големи търговски и административни сгради в Германия. В Техран, столицата на Иран, всички автомобили, влизащи в киното, биват дезинфектирани. В Окала, щата Флорида, се предлага обичайното преживяване – зрителите не само гледат филма, но могат да получат пуканки и напитки, сервирани им от служители с маски и ръкавици.

В Иран автомобилите се дезинфектират преди да заемат мястото си в автокиното. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Автокиното у нас

Автокино има и у нас – едно и работещо на принципа на турнетата в различни градове. С настъпването на извънредното положение обаче заповедта за забрана за провеждане на масови събития е засегнала и тяхната дейност. Още преди две седмици „Автокино“ отправя запитване до Националния оперативен щаб и до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за възобновяване на работата им при спазване на строги хигиенични мерки, но и до днес отговор няма, обясни пред „Площад Славейков“ Галин Желязков, собственик на киното. В зависимост от мястото на провеждане на прожекциите, се събират от 50 до 80 коли, но в настоящата книзисна ситуация предложението било разстоянието между автомобилите да се увеличи, продажбата на билети да става единствено онлайн и на зрителите да им е забранено да отварят прозорците си или да напускат превозното средство.

Все още няма яснота кога ще заработят обикновените кина, но дотогава собствениците им в различните градове са заявили готовност да предложат заглавията в каталога си на „Автокино“. Екипът обмисля две локации за провеждане на прожекциите – на покрива на „Сердика център“ (където обикновено осъществяват работата си в София) и на друго място, за което до момента не са получили одобрение.

При нормални условия киното на открито предлага само български заглавия с цел популяризиране на родното филмопроизводство. В пролетното турне през 2020 г. публиката трябваше да гледа „Ятаган“. През есента на 2019 г. във Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, София… са гледали „Уют“ на Камен Донев и „Лошо момиче“ на Мариан Вълев.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg