Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Бах преди Коледа със Софийската филхармония

Тихи, свети нощи по празниците в Зала „България“

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Бах преди Коледа със Софийската филхармония

Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

С „Коледна оратория“ ще създаде настроение Софийската филхармония в навечерието на коледните празници. На 23 декември Националните филхармонични оркестър и хор ще излязат на сцената в Зала „България“, за да представят монументалната творба на Йохан Себастиан Бах.

Диригент на концерта ще бъде Ервин Ортнер, основател на прочутия хор „Арнолд Шьонберг“. За солисти са поканени сопраното Урсула Лангмайер, алтът Йохана Кроковай, тенорът Михаел Новак и басът Матиас Хелм.

Сюжетът на „Коледна оратория“ е заимстван от Евангелията на Лука и Матей. Предполага се, че изложението е съставено от самия композитор. Стихотворните текстове се приписват на постоянния сътрудник на Бах в Лайпциг Кристиан Фридрих Хенричи, който използва псевдонима Пикандер. Текстовете на основните хорали са на Мартин Лутер, Паул Герхард и Йохан Рист.

Празничната програма продължава на 28 декември, когато Националният филхармончен хор и младежката филхармония „София“ с диригент Славил Димитров ще изнесат своя Коледен концерт. Публиката ще чуе класики, без които празниците не минават – „Тиха нощ“, „Joy To The World“, „O, Tannenbaum“, както и няколко популярни фрагменти от операта „Кармен“. Началото ще бъде поставено с емблематичните фанфари от Интродукцията „Изгрев на слънцето“ от симфоничната поема „Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус.

Новогодишният концерт е насрочен за 30 декември, когато Софийската филхармония ще се обърне към виенските традиции. Ще звучат произведения Йохан Щрау-син, Франц Лехар, Имре Калман и др. Диригент е Светослав Борисов, солист – младото сопрано Агнес Зелма Вайланд, която ще изпълни емблематични арии от оперетите „Веселата вдовица“, „Прилепът“, „Джудита“ и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах