Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българчета с 6 медала на Олимпиада по лингвистика в Русия

Най-добрите ученици триумфират в Санкт Петербург

Шестте медала за България са спечелени от общо 7-те българчета, които в края на февруари заминаха за Санкт Петербург, за да премерят сили с младежи от цяла Русия. - Българчета с 6 медала на Олимпиада по лингвистика в Русия

Шестте медала за България са спечелени от общо 7-те българчета, които в края на февруари заминаха за Санкт Петербург, за да премерят сили с младежи от цяла Русия.

Българският национален отбор по математическа лингвистика спечели 6 медала на Традиционната руска олимпиада по лингвистика в Санкт Петербург, която бе от 27 февруари до 3 март. Най-добрите ученици, изучаващи лингвистика у нас, бяха специален гост на Олимпиадата с 45-годишна история и единствените младежи от чужбина.

Златният медал за България на Традиционната руска олимпиада по лингвистика бе спечелен от Йоана Георгиева, ученичка в ПМГ Хасково. С четири сребърни медала се отличиха Борислав Георгиев от 164 ГПИЕ София и Валентин Димов от 91 Немска Езикова Гимназия София, и Стефани Павлова и Данаил Пенев от Първа Езикова Гимназия Варна. Бронзовият медал отиде при Лилия Петрова от ПМГ Хасково.

6-те медала за България са спечелени от общо 7-те ни участника, които в края на февруари заминаха за Санкт Петербург, за да премерят сили с младежи от цяла Русия – държава-традиционалист в изучаването и развитието на природни науки. В рамките на 5 дни младите ни олимпийски надежди, под ръководство на своите преподаватели Александър Велинов и Ваня Гочева, преминаха втори и трети кръг на олимпиадата, справяйки се с различни по трудност задачи.

Традиционната руска олимпиада по лингвистика има 45-годишна история.

Традиционната руска олимпиада по лингвистика има 45-годишна история.

„Задачите трябва да позволяват превод на български език. Всеки ученик получава задачи, предвидени за различни класове, т.е. с различна степен на трудност. Задачите за по-висока степен в обучението носят по-голям коефициент и допълнителни точки за състезаващия се”, разказа механиката на състезанието Александър Велинов, един от ръководителите на Българския олимпийски отбор по математическа лингвистика.

Почти целият ни отбор си тръгва от Русия с медали. „Смея да кажа, че българският национален отбор по математическа лингвистика се представя много добре на всички международни състезания, в които участва. Този път реално се нареждаме след резултатите на националния отбор на Русия”, коментира Велинов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС