Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България с 2 щанда на Панаира на книгата във Франкфурт

Представяме заглавия на 16 наши издателства

Международният панаир на книгата във Франкфурт започва на 10 октомври и ще продължи до 14 октомври. Снимка: ЕПА/БГНЕС - България с 2 щанда на Панаира на книгата във Франкфурт

Международният панаир на книгата във Франкфурт започва на 10 октомври и ще продължи до 14 октомври. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестнайсет издателства ще бъдат представени на двата български колективни щанда на Международния панаир на книгата във Франкфурт, който започва днес, 10 октомври, и ще продължи до 14 октомври. 

В 70-ото издание на най-голямото изложение в света на издателската индустрия участват над 7 150 изложители от повече от 100 страни. Очакват се около 278 хиляди посетители, предстоят над 4 000 събития и са акредитирани приблизително 10 хиляди журналисти и блогъри. Почетен гост тази година е Грузия.

Българските заглавия ще бъдат представени на щандовете А48 и А46 в сектор 5.1, разположени на 80 кв. м непосредствено един до друг. А48 се организира от Асоциация „Българска книга“ (АБК) в партньорство с Националния център за книгата към НДК и с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Културния институт към Министерство на външните работи. А щанд А46 ще представи десет български фирми от бранша с подкрепата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия към Министерство на икономиката (по Проект № BG16RFOP002-2.003-0001 „Създаване на условия за устойчиво развитие и успешно интегриране на българските предприятия на европейски и международни пазари чрез осигуряване на подкрепа за участие в международни търговски панаири и конференции“).

На щанда на АБК ще бъдат разположени заглавия на „Жанет 45“, „Колибри“, „Ентусиаст“, „Хермес“, „Труд“, „Жар-Жанет Аргирова“, „Златното пате“, Издателския център на Нов български университет, „Инле“, „Книгомания“, „Кръгозор“, „Лексикон“, „Сиби“, „Софтпрес“, „Тат криейтив“, Orange books. Подбрани са книги от български автори – класически заглавия, представящи българската литература, наградени книги с национални или чуждестранни премии, както и нови заглавия, издадени в периода 2017 – 2018 г.

Ще бъде представен новият каталог „Contemporary Bulgarian Prose 2018“, издаден от Националния център за книгата към НДК, посветен на съвременната българска проза, публикувана от юли 2016-а до декември 2017 г. Националният център за книгата ще изложи преводни издания на съвременни български автори.

Десет фирми ще изложат продукцията си на щанд А48 – „Алианс принт“, „Б 138“, „Дъбови листа“, „Ина“, „Мотове“, „Пан“, „Просвета“, „Пух-К“, „Тат криейтив“, „Фото медия“.

Официалното откриване на българското представяне ще бъде в сряда от 11 ч. с участието на министъра на културата Боил Банов, ръководителя на Консулството на Република България във Франкфурт Стефан Димитров. През втория панаирен ден българският щанд ще бъде посетен от европейския комисар Мария Габриел, официален гост в програмата на Европейската федерация на книгоиздателите.

В неделния ден детски издателства ще проведат „Българска книжна пътека“ – разходка между българските щандове и щанда на „Клевър бук“, които участват самостоятелно – срещи с издателствата, с детските автори Радостина Николова и Никола Райков. Ще има игри и работилници за деца с участието на Нуша Роянова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg