СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български филм в селекцията на фестивал за късометражно кино в Кан (видео)

„Хлад“ - история за контрола и свободата в едно семейство

Кадър от „Хлад“ с  Девина Василева (режисьор на филма) и Васил Василев-Зуека. Снимка: Николай Маринов - Български филм в селекцията на фестивал за късометражно кино в Кан (видео)

Кадър от „Хлад“ с Девина Василева (режисьор на филма) и Васил Василев-Зуека. Снимка: Николай Маринов

Българският късометражен филм „Хлад“ (FriDgid) попадна в официалната селекция на наградите „Indie Shorts Awards Cannes“. Режисьор на единствената продукция, която ще представи страната ни на фестивала на Лазурния бряг, е Девина Василева, дъщеря на театралната актриса и режисьор Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека.

Фестивалът „Indie Shorts Awards Cannes“ (19 – 29 март) не е част от Международния филмов фестивал в Кан. Форумът е изцяло посветен на късометражното кино и популяризирането на официалната си селекция на различни скрийнинг събития. Продукции, селектирани в програмата му, ще получат шанса да бъдат показани на специално публично събитие в Кан през октомври. Всеки филм ще бъде прожектиран и виртуално, приходите от всяко гледане отиват директно в подкрепа на режисьорите и екипа.

Победителите във всяка основна категория получават парична награда. Ежегодно фестивалът раздава 5 хил. долара, като избира предимно непознати автори с цел да отвори нови възможности за бъдещите им кариери.

„Хлад“ е дебютният филм на Василева. Основните теми в него са контролът и свободата. Действието се развива в един-единствен план, пред хладилника като символ на дома. Проследява се историята на няколко сложни връзки в различните поколения на едно семейство. В актьорския състав освен самата режисьорка, влизат Денис Изетов, Васил Василев-Зуека, Калина Владимирова, Сияна Янкова, Дария Занева и Христо Йорданов.

Филмите от официалната селекция са избрани за сезона ноември 2020 – февруари 2021 г.

„Хлад“ е финансиран от Национален фонд „Култура“. В България се разпространява онлайн чрез платформата „No Blink“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90