Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Български пощи пуснаха марка с лика на Кристо

Дизайнът е на Михаела Караджова, илюстратор на книгата „В като вагина”

Марката с лика на Христо Явашев-Кристо е на стойност 2,80 лв. Снимка: Михаела Караджова - Български пощи пуснаха марка с лика на Кристо

Марката с лика на Христо Явашев-Кристо е на стойност 2,80 лв. Снимка: Михаела Караджова

Пощенска марка по случай 85-годишнината от рождението на Кристо пускат Български пощи. Това е първата марка с лика на художника. Тиражът ѝ е от 5100 бройки и скоро се очаква да се превърне във филателна рядкост.

Авторката на дизайна Михаела Караджова, известна с артистичния си псевдоним Stalker since 1993, съобщи във Фейсбук, че е била поканена да проектира специален печат и пощенска марка за световния артист. Тя е един от илюстраторите на книгата „В като вагина”, която наскоро стана особено популярна в социалните мрежи.

„Отне ми седмици, за да имам смелостта да започна неговото портретуване – споделя Караджова. – Когато нещо е толкова голямо и се възхищаваш на човека, когото ще портретуваш, изпитваш нуждата да покажеш уважение към неговата личност и изкуство и да не прецакаш нещата. След почти обсесивно дълги проучвания, четене на книги, статии и разглеждане на албуми за Кристо, стигнах до идеята той сам да се опакова в пощенския блок с неговото изкуство.

Кристо е гражданин на света, но вярвам, че Париж е свещено място за него. Париж е мястото, където той среща Жан-Клод през 1958 г. и годината, в която те се влюбват. По думите му: „След като избягах от България през Прага, мечтата ми беше да отида в Париж, където се случваше всичко“. Ето защо избрах опаковането на Пон Ньоф в Париж като фон, защото исках да включа и Жан-Клод, но не с нейн портрет, а с усещането за нея. Те двамата бяха и са неразделни.“

Марката струва 2,80 лв. – стойност за изпращането на бърза пратка до 50 грама до Европа.

Снимка: Михаела Караджова

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах