Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бананът с тиксо влиза в колекцията на музея „Гугенхайм”

Дарение от художника Маурицио Кателан, което не включва банани и тиксо, а инструкции как да бъдат изложени

Маурицио Кателан, „Комикът“, банан върху стена, 2019 г. Снимка: Галерия „Перотeн“ - Бананът с тиксо влиза в колекцията на музея „Гугенхайм”

Маурицио Кателан, „Комикът“, банан върху стена, 2019 г. Снимка: Галерия „Перотeн“

Бананът с тиксо на Маурицио Кателан, наречен „Комикът”, бе дарен от художника на музея „Гугенхайм“, съобщава „Art Newspaper”. Произведението беше представено за пръв път в галерия „Перотен” на изложението „Art Basel Miami Beach“ миналия декември и предизвика реакции по цял свят.

От музея „Гугенхайм” обясняват, че дарението всъщност е сертификат за автентичност и дълга инструкция със схеми, които обясняват как трябва да се монтира и излага творбата с банана. Дарението не включва нито оригиналния банан, нито оригиналното тиксо, изложени на стената в „Перотен”.

Засега от „Гугенхайм” не са сигурни, че „Комикът” ще бъде включен в постоянната им експозиция.

„Творчеството на Маурицио Кателан играе огромна роля в най-новата история на „Гугенхайм” – казва директорът на музея в Ню Йорк Ричард Армстронг. – Ние с благодарност приехме „Комикът”, който стана поредното доказателство за живата връзка на художника с историята на съвременното изкуство. Освен това няма опасност хранилището ни да се претовари с добавянето на тази творба.”

На изложението в Маями произведението, определяно от Кателан като „скулптура”, беше продадено в три свои версии по цени между 120 и 150 хиляди долара. То стана и обект на вандализъм, след като „гладият пърформанс артист“ Дейвид Датуна го свали от стената и го изяде пред очите на посетителите. В крайна сметка се наложи бананът да бъде отстранен от експозицията заради колосалното внимание, което привлече.

Вижте още: МЪЖ ИЗЯДЕ БАНАНА, КОЙТО СЕ ПРЕДЛАГАШЕ ЗА $150 ХИЛ.

СТРАХОТЕН ФИНАЛ НА ЕДНА БРУТАЛНА ШЕГА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg