Безплатно онлайн: животът в България преди 1944 г. във филми и кинохроники

Документални кадри от „Света Неделя” след взрива, процеса и екзекуцията на атентаторите (линк)

Стопкадър от кинохрониката за църквата „Св. Неделя“ след атентата от 1925 г.  - Безплатно онлайн: животът в България преди 1944 г. във филми и кинохроники

Стопкадър от кинохрониката за църквата „Св. Неделя“ след атентата от 1925 г.

Архивни български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи от периода 1913 – 1943 г., съхранявани в Българската национална филмотека, вече са част от платформата „European Film Gateway“ и могат да бъдат гледани от всички, съобщават от Министерството на културата.

В Европейския филмов портал (EFG) са включени 38 филмови архива, предоставящи свободен достъп до над 53 000 филмови заглавия и над 600 000 изображения. Филмовият портал е свързан с „Europeana“ – уеб порталa на Европейския съюз, който дава достъп до над 58 милиона дигитализирани произведения на изкуството, книги, артефакти, аудио и видео от цяла Европа.

Зрителите свободно могат да видят затворени досега в архивите филми. Сред тях е кинохроника след атентата в църквата „Света Неделя” през 1925 г., документален филм за Балканската война (1912 – 1913) на режисьора Александър Жеков, реклама на „Шуменско пиво” от 1933 г., конкурси за красота от 30-те и още много любопитни кадри от живота на България преди преврата на 9 септември 1944 г.

Достъпен е и първият български игрален филм „Любовта е лудост” (1917) на пионера на българското кино Васил Гендов.

Фантастико

Кинопрегледите на фондация „Българско дело“ от периода 1941 – 1944 г. документират военизиращата се реалност на започналата световна война, променящия се бит на хората, усилията животът да продължи в обичайните си рамки – откриване на общи художествени изложби, ферма за отглеждане на коне край Русе, готварски курсове за селските девойки, спортни състезания и др. Официалните хроники запечатват още цар Борис III, Богдан Филов и други наши и чуждестранни политици.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах