Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Безплатно онлайн: животът в България преди 1944 г. във филми и кинохроники

Документални кадри от „Света Неделя” след взрива, процеса и екзекуцията на атентаторите (линк)

Стопкадър от кинохрониката за църквата „Св. Неделя“ след атентата от 1925 г.  - Безплатно онлайн: животът в България преди 1944 г. във филми и кинохроники

Стопкадър от кинохрониката за църквата „Св. Неделя“ след атентата от 1925 г.

Архивни български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи от периода 1913 – 1943 г., съхранявани в Българската национална филмотека, вече са част от платформата „European Film Gateway“ и могат да бъдат гледани от всички, съобщават от Министерството на културата.

В Европейския филмов портал (EFG) са включени 38 филмови архива, предоставящи свободен достъп до над 53 000 филмови заглавия и над 600 000 изображения. Филмовият портал е свързан с „Europeana“ – уеб порталa на Европейския съюз, който дава достъп до над 58 милиона дигитализирани произведения на изкуството, книги, артефакти, аудио и видео от цяла Европа.

Зрителите свободно могат да видят затворени досега в архивите филми. Сред тях е кинохроника след атентата в църквата „Света Неделя” през 1925 г., документален филм за Балканската война (1912 – 1913) на режисьора Александър Жеков, реклама на „Шуменско пиво” от 1933 г., конкурси за красота от 30-те и още много любопитни кадри от живота на България преди преврата на 9 септември 1944 г.

Достъпен е и първият български игрален филм „Любовта е лудост” (1917) на пионера на българското кино Васил Гендов.

Кинопрегледите на фондация „Българско дело“ от периода 1941 – 1944 г. документират военизиращата се реалност на започналата световна война, променящия се бит на хората, усилията животът да продължи в обичайните си рамки – откриване на общи художествени изложби, ферма за отглеждане на коне край Русе, готварски курсове за селските девойки, спортни състезания и др. Официалните хроники запечатват още цар Борис III, Богдан Филов и други наши и чуждестранни политици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg