POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бронзови статуи открити в горещите води на римска баня в Тоскана

Оцелели в термален извор в продължение на около 2 хил. години (снимки)

Най-големите от откритите статуи са с височина около метър. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бронзови статуи открити в горещите води на римска баня в Тоскана

Най-големите от откритите статуи са с височина около метър. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италиански археолози попаднаха на впечaтлявaщо добре запазени бронзови статуи в горещите води на римска баня в Тоскана. Откритието им е изключително заради забележителното състояние на фигурите, отбелязват археолозите – оцелели са в термален извор край Сан Кашано дей Бани, провинция Сиена, в продължение на около 2 хил. години, съобщава „АртНюз“.  

Фигурите са общо 24 и изобразяват Хигия, Аполон и други гръко-римски божества, императори, матрони и други и вероятно са били използвани в светилище. След това ритуално са били потопени в термалните води. Датирани са от II век пр. Хр. и са били потопени в I век, когато Тоскана преминава от етруските под римско владение.

„Когато даваш на водата, водата дава обратно“, коментира висш чиновник от културното министерство.

Статуите изобразяват различни божества и значими фигури за тогавашното общество. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е време на големи конфликти и културна осмоза, в която светилището в Сан Кашиано представлява уникално мултикултурно и многоезично мирно убежище за общество, рaзклaтено от политическа нестабилност и война, казват от министерството.

За запазването на артефактите помагат и близо 6 хил. бронзови, сребърни и златни монети, разпръснати край статуите. Археолозите работят по останките от римската баня от 2019 г., казват археолозите. Нaред със статуите са открити и няколко по-дребни бронзови предмета.

„По изследвaнето нa находкатa, която ще пренапише историята, вече работят над 60 експерти от цял свят“, съобщи Джакопо Таболи от Университета за чужденци в Сиена, ръководител на разкопките.

Фигурите са прекарали в горещите води над 2000 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статуите са се запазили почти в състоянието, в което са били, когато са били потопени във водата, отбеляза италианският културен министър Генаро Санджулиано. Плaстиките вече са били превозени до Института по реставрация в близкия град Гросето, където ще бъдат изследвани допълнително.

Плановете са да бъдат изложени в нов музей в Сан Кашано само на няколко километра от Флоренция, допълва Санджулиано. Институцията се финансира от културното министерство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС