Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Брутално невежество

Снимка: Стопкадър от БНТ - Брутално невежество

Снимка: Стопкадър от БНТ

Глупостите, които Вежди Рашидов изговори днес в предаването „Денят започва с Георги Любенов“, са много, тук изброявам само най-главните.

1. „Културата е каприз на лукса“ (повторено два пъти)

Би било добре Вежди Рашидов да прочете българската конституция и основополагащи европейски документи за културата, може и да разбере каква безсмислица е казал. Слава богу, малко след него проф. Атанас Семов в същото предавене каза обратното: културата и образованието са в основата, в самия дух и традиция на българския народ: те са изконна ценност.

2. „Културната политика е преклонение и подкрепа на големите творци… Културните институции са създадени заради тях“

Подобна идея за културни поллитики означава, че човекът е тотално невеж в областта, която би следвало да управлява като министър или председател на парламентарна комисия. Тава съм коментирал го няколко пъти преди време, омръзна ми вече. По-лошото в случая е друго: под подкрепа на големите творци Вежди Рашидов подразбира подкрепа на художници и главно скулптори, които той лично познава. Споменаването на големи български писатели и композитори е за парлама, той стигна до Христо Стоянов и там и остана, очевидно се запъваше, не знаеше нито едно име на съвременен български композитор. Вежди Рашидов не разбира нищо от музика, литература, кино, танц, театър, публично изкуство: той едва ли познава културната продукция на някой сериозен творец извън гилдията на художниците и скулптурите. Да не говорим за пълното пренебрегване на културни индустрии, дигитални платформи за култура, списания, книгоиздаване, за развитие на публики, за читалища, библиотеки, културни организации и екипи, младежки култури, за местни културни инциативи и пр.

3. „Идват сутрин в това предаване едни хора, които миришат на джибри“

Това е казано за артисти и режисьори, които се повяват по телевизията. С бруталния си байганьовски език Вежди Рашидов създава противопоставяне и потенциален конфликт между гилдиите, той директно в ефир обвини артисти и режисьори, че узурпирали медиите за сметка на художниците и главно – за сметка на скулпторите. Зад това всъщност личеше единствено „обида“, че той лично не се появява всекидневно на екран.

4. В Червената къща, която трябваше да бъде музей на Андрей Николов, „провеждаха някакви си дебати, и то – антибългарски дебати“

Кой си ти, Вежди Рашидов, да определяш дебатите в Червената къща като антибългарски? Да не говорим, че на един от тях не си присъствал и нищо не знаеш за това, което Червената къща правеше. Да не споменаваме и това, че хората, които създадоха Къщата за култура и дебат, ремонтираха Червената къща и че всъщност поддържаха в нея музей на Андрей Николов, какъвто сега няма.

5. „Музейното дело е един бизнес, късат билети, машина за пари“

Като чуе такива неща, човек просто занемява.

Трудно е за толкова кратко време да кажеш толкова глупости. А те бяха и украсени от традиционната му мегаломанска тирада, която, както винаги, басово и непрекъснато, звучеше отдолу: „Аз го направих този музей…“, „аз го ремонтирах…“, „аз създадох…“, „аз събрах наследството на Андрей Николов…“, „аз… за един кратък период, в който не бях министър…“, „аз последните години на четири световни биеналета съм бил и две първи награди имам…“. Мале мила! Ама той си вярва!

Този човек е скандал. Като скромен участник в българската култура още преди години съм отказал да бъде представляван от него. При неговата тотална некомпетентност, при неговата мегаломания и нахалство, при неговото брутално невежество – кой и защо го държи на този важен пост в парламентарната комисия? Как е възможно той да бъде парламентарен представител на българската култура! Срамно е, че някои от българските художници и скулптори, които много добре го знаят какъв е, са склонни на разни колаборации с него, само защото гилдията им чрез него консумира някакви дребни привилегии.


Коментарът е от профила на Александър Кьосев във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90