VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чорбанов и фалшивата маска на истината

Иронията да легнеш в болница с вируса, за който тръбиш, че е безопасен

Проф. Андрей Чорбанов в студиото на „Вечерното шоу на Слави Трифонов“. Снимка: Телевизия „7/8“ - Чорбанов и фалшивата маска на истината

Проф. Андрей Чорбанов в студиото на „Вечерното шоу на Слави Трифонов“. Снимка: Телевизия „7/8“

Поредна Фейсбук драма закипя покрай здравословното състояние на проф. Андрей Чорбанов. Отново два отбора излязоха на виртуалното бойно поле – вярващи и невярващи в диагнозата „Ковид“ на видния имунолог от БАН.

Малко предистория – на 19 март се появи информация, че проф. Андрей Чорбанов от БАН е приет в болница след повторно заразяване с коронавирус, след като по негови твърдения вече го е прекарал веднъж през ноември. Ден по-късно започнаха спорове – дали е Ковид, или настинка от каране на ски. По-късно медии, ангажирани предизборно с политическата сила, приютила проф. Чорбанов, разпространиха „потвърдени“ информации, че имунологът все пак не е болен от чумата на годината. И всичко бе изсипано в един и същи казан.

Днес с разрешението на проф. Чорбанов от болница „Света Анна“ бе потвърдено: той е с двойна бронхопневмония и позитивен PCR тест. Първите съобщения се оказаха верни. Но те са вече затрупани от куп фалшиви опровержения. Истината сега е вкарана в ролята на опровержение на опровержението.

Всичко това е опасно не заради голия факт, че човекът, който си слагаше дамско бельо вместо маска, за да подчертае колко са безсмислени предпазните мерки, е болен от Ковид. Опасно е, защото боговете вече не мълчат пред фактите. Фактите са принудени да се надбягват с лъжите. Равнопоставени са им. Дори формално – медиите са същият инструмент на заблудата, какъвто са социалните мрежи. Опасно е, защото дори след официалното изявление на болницата се намериха хора, които да кажат:

„Ама има и други мнения по въпроса“.

Играем си на „тука има, тука нема“ с фактите. Истината е гумено топче, а печалбите за този, който го крие, са сериозни. Но напливът от желаещи да участват в играта не спира.

В случая с проф. Чорбанов залогът е ясен – идват избори. Той е водач на листи на „Има такъв народ“. Представя се за експерт, равен на лекарите от Националния оперативен щаб, като пропуска да спомене, че е биотехнолог, а не медицинско лице. Ролята му е да даде на хората това, което си мечтаят да имат – илюзия за спокойствие. Наобиколили неговата трибуна, зрителите плащат с едно – със здравето си. Същевременно отказват да видят, че онзи, който им казва, че вирусът е безопасен, е повален тъкмо от него.

Бяха изнесени морални аргументи – че никой няма право да огласява здравословния му статус без негово съгласие. В ситуацията на Ковид обаче това не е така – изключително важно е да се знае, когато някой е болен, за да бъдат предпазени останалите от заразяване. Информацията за хората с положителни тестове е достъпна – имат я всички лекари, всички кметове, всички РЗИ в общата информационна система. Карантината за болните не е тайна завера и не е по лично усмотрение. Проф. Чорбанов не е защитен по някаква специална причина от разкриване на „лекарска тайна“ – той сам огласи публично първото си заразяване и с това даде причина да се коментират публично и следващите. Още повече заради твърденията му, че е защитен от болестта, без да си поставя ваксина – и го заявяваше от позицията на експерт.

Пандемията разголи някои съществени проблеми по особено груб начин. Точно защото залогът е много висок. Светът трябваше да си направи изводи, хората трябваше да оценят доколко чистата истина е способна да съхрани здравето и живота им и да се научат да я различават и ценят. Уви, това не се случи. По-скоро стана обратното – пристрастихме се към успокоителни миражи, щедро предоставяни от хора с може би не чак толкова безкористни мотиви. Припознахме за авторитети тези, които говорят в синхрон с вътрешните ни копнежи. Същевременно тайничко намразихме онези с грубия здрав разум.

Отказваме да си сложим маски на лицата, но не се свеним да маскираме фактите. Иронията е, че все по-трудно се гледаме в очите, опитвайки се да избегнем вируса на истината.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС