Да се разходим в Епископската базилика на Филипопол 16 века назад

Чрез специален шлем всеки посетител ще може да разгледа компютърна възстановка на храма (снимки)

Хипотетичната възстановка представя интериора на Голямата базилика в детайли. Изображение:  Animajor Studios - Да се разходим в Епископската базилика на Филипопол 16 века назад

Хипотетичната възстановка представя интериора на Голямата базилика в детайли. Изображение: Animajor Studios

Компютърна възстановка на Епископската базилика в Пловдив показва вероятния интериор на древния храм. С помощта на шлем за виртуална реалност ценителите на древността ще могат да се пренесат във времето на Римския Филипопол. Базиликата, замислена като музеен комплекс, все още не е открита официално за публиката, но първото събитие в нея се проведе през септември 2019 г., когато чужди дипломати оставиха своите благопожелания за бъдещето на музейния комплекс.

Вижте още: ГРАВИРАТ ПОСЛАНИЕ НА ЛЕВСКИ В ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА В ПЛОВДИВ: БРАТСТВО ВСЕКИГО…

Широка 36 и дълга 83 метра, това е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Построена е през IV век и функционира до V век. Малка част от впечатляващата архитектура на трикорабната базилика е оцеляла във времето, но около 2 хил. кв. м многоцветни мозайки са се съхранили във времето. Храмът е ориентиран изток-запад и има един централен и два странични кораба. В източния му край има полукръгла апсида, а в западния – нартекс (притвор) и атрий (открит двор).

Архитектурата на храма не е оцеляла, но около 2 хил. кв. м многоцветни мозайки са се съхранили във времето. Изображение: Animajor Studios

Архитектурата на Епископската базилика на Филипопол е близка до тази на базиликите в източните части на някогашната Римска империя, както и в Константинопол, и отразява начина, по който се е провеждала литургията. Всяка част от сградата играе роля в ритуала и това ще бъде уточнено пред посeтители, когато Базиликата най-сетне бъде отворена за посетители.

Изображениe: Animajor Studios

Изображение: Animajor Studios

Изображение: Animajor Studios

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах