Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Да се разходим в Епископската базилика на Филипопол 16 века назад

Чрез специален шлем всеки посетител ще може да разгледа компютърна възстановка на храма (снимки)

Хипотетичната възстановка представя интериора на Голямата базилика в детайли. Изображение:  Animajor Studios - Да се разходим в Епископската базилика на Филипопол 16 века назад

Хипотетичната възстановка представя интериора на Голямата базилика в детайли. Изображение: Animajor Studios

Компютърна възстановка на Епископската базилика в Пловдив показва вероятния интериор на древния храм. С помощта на шлем за виртуална реалност ценителите на древността ще могат да се пренесат във времето на Римския Филипопол. Базиликата, замислена като музеен комплекс, все още не е открита официално за публиката, но първото събитие в нея се проведе през септември 2019 г., когато чужди дипломати оставиха своите благопожелания за бъдещето на музейния комплекс.

Вижте още: ГРАВИРАТ ПОСЛАНИЕ НА ЛЕВСКИ В ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА В ПЛОВДИВ: БРАТСТВО ВСЕКИГО…

Широка 36 и дълга 83 метра, това е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Построена е през IV век и функционира до V век. Малка част от впечатляващата архитектура на трикорабната базилика е оцеляла във времето, но около 2 хил. кв. м многоцветни мозайки са се съхранили във времето. Храмът е ориентиран изток-запад и има един централен и два странични кораба. В източния му край има полукръгла апсида, а в западния – нартекс (притвор) и атрий (открит двор).

Архитектурата на храма не е оцеляла, но около 2 хил. кв. м многоцветни мозайки са се съхранили във времето. Изображение: Animajor Studios

Архитектурата на Епископската базилика на Филипопол е близка до тази на базиликите в източните части на някогашната Римска империя, както и в Константинопол, и отразява начина, по който се е провеждала литургията. Всяка част от сградата играе роля в ритуала и това ще бъде уточнено пред посeтители, когато Базиликата най-сетне бъде отворена за посетители.

Изображениe: Animajor Studios

Изображение: Animajor Studios

Изображение: Animajor Studios

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90