Димитър Кенаров и Георги Господинов в среднощна литературна гала

Български и чужди писатели ще отбележат онлайн 13 години от създаването на Фондация „Елизабет Костова“

Георги Господинов и Димитър Кенаров ще участват в събитията „Hostility & Hospitality“ на Фондация „Елизабет Костова“. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Димитър Кенаров и Георги Господинов в среднощна литературна гала

Георги Господинов и Димитър Кенаров ще участват в събитията „Hostility & Hospitality“ на Фондация „Елизабет Костова“. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Димитър Кенаров, Георги Господинов и Анджела Родел са част от гостите на виртуална литературна гала по случай 13-ия рожден ден на Фондация „Елизабет Костова“. Именувана „Hostility & Hospitality“ (Враждебност и гостоприемност) заради литературната и политическата ситуация, в която живеем, поредицата събития ще се проведе онлайн между 19 и 21 ноември.

Гала вечерите включват срещи и разговори с няколко родни и чуждестранни автори, които създават художествена литература и журналистика еднакво добре, преводачи, чиято работа пренася литература и идеи от по-малко популярните езици на „мейнстрийм“ език и обратното, отбелязват организаторите.

Откриващото събитие е насрочено за полунощ, 20 ноември, когато публиката ще може да слуша и гледа Димитър Кенаров и британския есеист и романист от индийски произход Рана Дасгупта. Кенаров е популярен у нас като поет, преводач и журналист. Негови работи са излизали в чужди издания като „Ню Йоркър“, „Ескуайър“, „Атлантик“, „Ню Йорк Таймс“ и др.

Българските читатели познават Дасгупта предимно като романист. У нас са превеждани книгите му „Соло“ и „Токио: Отменен“, и двете издадени от „Жанет 45“. „Капитал“, документален разказ за трансформацията на Ню Делхи, му носи наградата „Ришард Капушчински“.

Фантастико

На 21 ноември е насрочена онлайн среща с преводачката Анджела Родел и писателя Георги Господинов от 22 ч. Програмата продължава с музикално изпълнение на джаз музиканта Петър Славов и завършва с разговор с американската поетеса Линда Грегърсън и българската авторка Надежда Радулова, половин час преди полунощ.

Събитията са с платен вход. Цените на билетите започват от $25 (41 лв.) за студенти и пенсионери. Пропуските без намаление са на цени $35, $40 за две и $45 за три събития.

В следващите дни предстои обявяването на още детайли от програмата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах