Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Директорът на Народния театър прати съдия-изпълнител в дома на Морфов

Александър Морфов по време на репетиция на спектакъла „Животът е прекрасен“ в Народния театър на 6 януари 2023 г. Снимка: „Площад Славейков“ - Директорът на Народния театър прати съдия-изпълнител в дома на Морфов

Александър Морфов по време на репетиция на спектакъла „Животът е прекрасен“ в Народния театър на 6 януари 2023 г. Снимка: „Площад Славейков“

Частен съдебен изпълнител отиде в дома на Александър Морфов, изпратен от директора на Народния театър Васил Василев, научи „Площад Славейков“ от самия режисьор. Съдия-изпълнителят позвънил у семейство Морфови, представил се и връчил на режисьора документи от Народен театър „Иван Вазов“ с искане за даване на обяснения. В пратката е имало въпросник, в който директорът е попитал главния си режисьор дали той е драскал по вратата на директора и шефа на „Връзки с обществеността“ през януари тази година. Присъства и въпрос дали Александър Морфов е давал интервю за „Площад Славейков“.

Искането на обяснения съдържа пет точки с множество подточки.

На основание Кодекса на труда Морфов е призован да обясни писмено дали е констатирал художествено-творчески проблеми, свързани с желанието на актьори да бъдат освободени от роли в спектакли, и дали е консултирал тези проблеми с директора. Ако е констатирал наличието на такива проблеми, защо са възникнали, и ако не се е консултирал с директора, защо не го е направил. Василев иска писмени обяснения също защо Морфов не изпълнява нарежданията му да се яви на срещи с него в театъра в дните след второто надраскване на врати в театъра. Следват и въпроси той ли е авторът на новите надписи. Поставен е и въпросът задраскал ли е режисьорът табелката на вратата на Василев, на която пише „директор“.

В искането за писмени обяснения Васил Василев настоява за отговор и дали е давал интервю за „Площад Славейков“ по този повод. Морфов е попитан дали наистина на въпрос „Как общувате с Васил Василев?“ отговаря „Аз с нищожества не общувам“.

Вижте още: АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ: НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР Е ДЪЩЕРНА ФАБРИКА НА ДОГАН И БОРИСОВ

Въпросникът не е от документите, които се връчват по разпореждане от съда. В случая Василев се е възползвал от една от слабо познатите функции на съдебните изпълнители – да връчват всякакви документи по искане на заявител. Това според адвокати, с които „Плащад Славейков“ се консултира, обикновено се прави с цел сплашване или принуда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg