Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дуенде на Софийския литературен фестивал

Над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България гостуват на събитието през декември

За първи път в рамките на фестивала се организира литературен конкурс. - Дуенде на Софийския литературен фестивал

За първи път в рамките на фестивала се организира литературен конкурс.

Страст, дуенде и безпокойство изпълват столични книжни пространства в края на годината. Третото издание на Софийския международен литературен фестивал (25 ноември – 13 декември) ще бъде посветено на иберийската литература, а участниците ще са над петдесет. Организаторите все още не издават имена, но експериментират с нововъведение в рамките на фестивала – литературно-визуален конкурс.

Събитието, както и в предходните години, ще е структурирано в две части – предварителна и основна. Подготовката за водещата програма (8 – 13 декември) започва от 25 ноември и ще включва представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби.

konkursОсновната програма на събитието традиционно ще е най-вече в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата, но също и на две нови локации – в ДНК под Двореца, също и в откритата само преди седмица денонощна книжарница „Перото“.

За фестивала се очакват над 50 автори от Испания, Португалия и България, готвят се срещи с илюстратори, дискусии, изложби, филмови прожекции и богата детска програма.

За пръв път Софийският литературен фестивал прави конкурс за млади автори (до 35 години). Категориите, в които те могат да се изявят, са проза, поезия, есе, илюстрация или фотография, а зададената тема е „Дуенде, безпокойство, кеф“. Оценките ще дават трима поети – Марин Бодаков, Камелия Спасова и Силвия Чолева, както и един художник – Кирил Златков.

Ще бъдат избрани общо 9 литературни текста и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на своеобразното откриване на фестивала на 25 ноември в новото сценично пространство на НДК – клуб ДНК (срещу фонтантите в подлеза). Сроковете за участие са между 24 септември и 24 октомври (на имейл office@literaryfest.org). Общо около 50 творби ще бъдат публикувани в сайт на фестивала. Първото издание на конкурса не предвижда материални награди за победители – при голям интерес обаче, кой знае…

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на културата, Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София и Институт „Камойнш“ – София. Финансова покрепа оказва и Столична Община чрез Програма „Култура” за 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах