Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Милиардерката Джоан Роулинг обявена за „платен трол” от руски пропагандисти

Водещи на руско онлайн шоу говорят с нея, преструвайки се на Володимир Зеленски

Дж. К. Роулинг на премиерата на „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор” в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Милиардерката Джоан Роулинг обявена за „платен трол” от руски пропагандисти

Дж. К. Роулинг на премиерата на „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор” в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джоан Роулинг взима пари или е под натиск, за да поддържа Украйна. До този извод стигнаха гостите в руското онлайн „Шоу Вил” – писателят фантаст Сергей Лукяненко, актрисата блогър Лилия Абрамова, зам.-председателят по отбраната в руската Дума Алексей Журавльов и водещите Вован и Лексус. В излъчения вчера нов брой на програмата те обсъдиха позицията на Роулинг, като я обявиха за недостатъчно образована и начетена, защото „никога не е казвала, че обича някой руски писател”.

Предаването е известно с това, че двамата му водещи редовно се обаждат на известни личности, като се преструват на други хора. Вован и Лексус този път са организирали подобна измама на Дж. К. Роулинг и са ѝ се обадили от името на украинския президент Володимир Зеленски. В разговора, като са имитирали неговия глас и без писателката да подозира измамата, те са предложили знакът на челото на Хари Потър вече да не е във формата на Z, а да изобразява украинския тризъбец. В отговор на „президента Зеленски”, както е убедена, Роулинг е обещала да публикува такова изображение в социалните мрежи. Вован и Лексус са ѝ обещали, че „на украинските ракети, които летят към Луганск и Донецк, ще напишем „авада кедавра*”.

Разговорът очевидно е смутил силно авторката на „Хари Потър”, която отклонява въпросите на „Зеленски”, с когото е убедена, че говори. Тя е отклонила отговор на очевидно странния въпрос:

„Не смятате ли, че ще е по-добре, ако руснаците не четат за „Хари Потър”? Не е ли добре да им забраните всички ваши книги?”

Водещите са поискали освен това да бъдат наложени санкции на актьора Александър Кузнецов, който играе в последния филм по книгите на Роулинг: „Фантастични зверове: Тайната на Дъмбълдор”. Целият този разговор тип „скрита камера” е коментиран в студиото от Лукяненко, Абрамова и Журавльов, които наричат писателката „платен трол”, съмняват се в психичното ѝ здраве, подиграват ѝ се и я обиждат.

Сергей Лукяненко упреква в прав текст Джоан Роулинг, че никога не е споменавала Русия в книгите си. В диалог с водещите обсъждат, че училището „Дурмщранг” от „Хари Потър”, което е описано като разположено в Русия, всъщност е в България:

„Най-студената страна, в която е била”, подмятат водещите.

Разговорът стига дотам, че Лукяненко сравнява „Хари Потър” с Чебурашка, а Вован и Лексус подчертават, че все пак в Чебурашка никой не е с „обратна ориентация”.

Видеото с английската авторка е било представено на Петербургския международен икономически форум.

Коментаторите под видеото в Рутюб поддържат тезата на гостите. В един от коментарите се казва:

„Аз също смятам, че Роулинг е под натиск. Не може човек, написал антифашистка история („Хари Потър” често се обсъжда в Русия като история за антифашистка борба срещу злото – б.р.), да поддържа ставащото в Украйна. Още повече, че и тя говори като всички на Запад – с намеци, заучено и с подсмихване.”


*Заклинанието за смърт в „Хари Потър” – бел. ред.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах