Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Гърдев със спектакъл по „Чамкория“, с Бахаров

Блажени дни за писателя Милен Русков

През май излезе новият роман на Милен Русков, през ноември ще тръгне филмът по книгата му „Възвишение“, а преди Нова година „Чамкория“ ще има премиера в театъра. Снимка: Емил Георгиев - Гърдев със спектакъл по „Чамкория“, с Бахаров

През май излезе новият роман на Милен Русков, през ноември ще тръгне филмът по книгата му „Възвишение“, а преди Нова година „Чамкория“ ще има премиера в театъра. Снимка: Емил Георгиев

Бурният читателски спор около съкращаването на „Чамкория“ от своя автор Милен Русков може да се разгори с нова сила – защото романът не само ще бъде свит в един том, а и ще има още по-къса компресирана версия. Книгата ще се появи и като пиеса. Кой обаче е автор на адаптацията, тепърва ще разберем.

Реализацията на спектакъла по романа вече е в ход. Новината съобщи в телеграфен стил Захари Бахаров в профила си във Фейсбук, по-късно бе потвърдена от директора на Театър „199“ Анна Монова.

„Гърдев/Русков/Бахаров е положението“, пише актьорът.

От статуса разбираме, че спектакълът ще се появи на сцена по Коледа. И – предполагаме – Бахаров ще излезе пред публиката в образа на Славето, за да ни пренесе в България през 20-те години и атентата в църквата „Свети Крал“ (днес „Света Неделя“).

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

2017-а се превръща в Годината на Милен Русков. През оставащите месеци до края на 2017-а името му ще е непрекъснато ако не в новините, където културата е в невъзможност да измести политиката, то в разговорите между зрителите – защото и писателската му слава тръгна от уста на уста. През май излезе новият му роман, през ноември ще тръгне филмът по книгата му „Възвишение“, а преди Нова година „Чамкория“ ще има премиера в театъра. Междувременно спектакълът на Иван Добчев по „Възвишение“ продължава да се играе в Пловдивския театър. Блажени дни за един голям писател.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3