POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Газ е изтекъл в депо на Квадрат 500, взрив няма

Изпуснала е клапата на противопожарната система, обясни директорката Ярослава Бубнова

Национална галерия „Квадрат 500“. Снимка: „Площад Славейков“ - Газ е изтекъл в депо на Квадрат 500, взрив няма

Национална галерия „Квадрат 500“. Снимка: „Площад Славейков“

Изтичане на инертен газ е причинило авария в Квадрат 500, съобщи Министерството на културата. В едно от депата, където се съхраняват картините в галерията, е изтекъл газ от противопожарната система, но взрив не е имало, съобщи пред „Площад Славейков“ директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Аварията е била в едно от депата с произведения от началото на ХХ век. Няма унищожени картини, просто са паднали от стелажите, на които се съхраняват, счупени са някои рамки. Екип на галерията изследва състоянието им през видеокамерите. Пострадали са въздуховодите на инсталацията и фрагменти от окачения таван.

Изпуснала е клапата на системата за противопожарна безопасност, обясни Бубнова. Системата е във вид на голяма около 2 метра бутилка. Процесът е автоматизиран, все още няма обяснение защо е дала дефект.

Газът не е вреден за работещите в галерията, уточни директорката.

Екипи на Националната галерия, на Инспектората на Министерството на културата (Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“) и представители на „Пожарна безопасност“ регистрират обстоятелствата около инцидента. Министерство на културата ще изчака окончателния доклад, като заявява готовността си да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg