Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов и Захари Карабашлиев с награди „писател на годината” от Столичнатa библиотека

Специалната награда на директора на библиотеката е за проф. Кирил Топалов

Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще получaт отличиятa си нa церемония в  Столичнатa библиотека  на 17 януари от 12 ч. Снимки: „Площaд Слaвейков“ - Георги Господинов и Захари Карабашлиев с награди „писател на годината” от Столичнатa библиотека

Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще получaт отличиятa си нa церемония в Столичнатa библиотека на 17 януари от 12 ч. Снимки: „Площaд Слaвейков“

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са писатели на годината в Годишните награди на Столичнатa библиотека, съобщиха от институцията. Георги Господинов получава титлата за трите си книги „Времеубежище“, „В пукнатините на канона“, „Физика на тъгата“, а Захари Карабашлиев е отличен като автор на най-четена книга – „Опашката“.

Най-четени автори на художествена литература през 2022 г. в Столична библиотека са Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров и Здравка Евтимова. Сред най-четените съвременни български писатели в библиотеката са още Владимир Зарев, Теодора Димова, Стефан Цанев, Алек Попов, Ивинела Самуилова, Деян Енев, Калин Терзийски.

Най-четеният поет е Иван Ланджев, следван от проф. Амелия Личева и доц. Йордан Ефтимов. Сред най-четените автори на поезия са още Кристин Димитрова, проф. Пламен Дойнов, Мирела Иванова, Недялко Йорданов, Георги Борисов, Силвия Чолева, Бойко Ламбовски, Аксиния Михайлова.

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература е проф. д-р Петър Стоянович („Фердинандеум“, „Между Дунав и Нева“, „Сборник по повод 70-годишнината от блажената кончина на Н. В. Борис III цар на българите (1943-2013)“, „Междуцарствието, кризата и битката за българския трон (1886 – 1887)“). Подгласници са му Тони Николов и проф. Вили Лилков. Сред най-четените автори на научна и научнопопулярна литература са изброени още Юлияна Антонова-Мурата, Стойчо Керев, Симеон Идакиев, проф. Пламен Павлов, Слави Панайотов, Мадлен Алгафари, Иван Михалев и Елина Цанкова.

Най-четен автор на биографични книги тази година е Катя Зографова („Бележити жени на/за България – От Кера Тамара до Петя Дубарова“, „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“), а най-четен автор на детска литература – Катя Антонова (поредицата за феята Ванилия). На второ място в детската литература е Цветна Брестничка, а на трето – Слави Стоев. Сред най-четените детски писатели са освен това Мая Дългъчева, Магдалена Такачова, Николай Пенчев, Милен Хальов, Петя Кокудева, Петя Александрова, Юлия Спиридонова.

Специалната награда на директора на Столична библиотека ще бъде връчена на проф. Кирил Топалов.

Читател на годината за 2022 г. е екскурзоводката в НИМ Станимира Дойчинова, а осемгодишният Виктор Попов взима детската награда в категорията.

Отличени са и медии, най-атрактивно представящи арт инициативите и кампаниите за насърчаване на четенето, книжовното наследство и дигиталните ресурси на Столична библиотека. Наградите там са за „Площад Славейков“ (персонaлно зa журнaлисткaтa Силвия Недковa), предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви, новините на БНТ, Нова телевизия и Радио „София“.

Церемонията по връчване на осмите Годишни награди на Столичнатa библиотека 2022 ще се състои на 17 януари (вторник) от 12 ч. в Столичнатa библиотека.

Днес читателската аудитория на най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека в България наброява 81 хиляди души. Читателите на библиотеката на София през 2022 г. са се увеличили с нови 18 600. Заетите книги за дома от софиянци отбелязват рекорд – 530 хиляди, близо 1400 са посещенията дневно в библиотеката, а младите хора до 28 години са вече 63% от читателската аудитория.

През март 2022 г. бе открит нов филиал на библиотеката в район „Овча купел“ (това е третата нова локация за последните 6 години). За 9 месеца филиалът има 1200 читатели и над 12 хил. заети книги. През 2022 г. е създадена нова комфортна читателска зона за четене, учене, работа и рекреация – Коуъркинг зона, реновирана е голямата зала в Детския център и бяха обновени библиотечни пространства в секторите за художествена и нонфикшън литература. През октомври 2022 г. бе открита музейна зала „Личната библиотека на Симеон Радев“, която ще бъде част от бъдещия музеен литературен комплекс „Бележити българи“ с уникалните лични библиотеки на големи личности на България.

През 2022 г. Столична библиотека предложи на читателите си близо 21 хил. нови заглавия на книги, като 25 % от тях са на български класици и съвременни автори. През последните години е засилено търсенето на нова българска художествена литература, на издания, свързани с актуални проблеми на съвремието, приложна психология, медицина и здраве, политически науки, история, езотерика, книги за самопознание, екология, спорт и пътешествия. И през 2022 г. на особена популярност се радват мемоаристиката, биографиите и автобиографиите на наши известни обществени личности и популярни арт звезди.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС