Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Георги Господинов – там, където не сме

Поетът излиза с нова стихосбирка. За чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде

Георги Господинов неведнъж е казвал на срещи с читатели, че внася контрабандно поезия в своите романи. Но вярно е и обратното – в стиховете му можем да намерим цели ненаписани романи. Снимка: Емил Георгиев - Георги Господинов – там, където не сме

Георги Господинов неведнъж е казвал на срещи с читатели, че внася контрабандно поезия в своите романи. Но вярно е и обратното – в стиховете му можем да намерим цели ненаписани романи. Снимка: Емил Георгиев

Поезията на Георги Господинов от последните десет години излиза в нова стихосбирка. Писателят ни отвежда „Там, където не сме“ и твърди, че това не е книга за пътуването, а напротив – за чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде.

3_koli.inddГеорги Господинов неведнъж е „признавал“ на срещи с читатели, че внася контрабандно поезия в своите романи. Но вярно е и обратното – в стиховете му можем да намерим цели ненаписани романи.

Това е петата стихосбирка на поета и излиза близо десетилетие след антологията „Балади и разпади“, със 128 страници неиздавана поезия на Господинов. От библиофилската рядкост днес „Лапидариум“ (1992) е изминал близо четвърт век, през който срещнахме деконструкцията на рая, най-красивата жена на август и един от най-запомнящите се и абстрактни образи в съвременната българска литература – Гаустин.

А дали той ще се появи ще се появи и там, където не сме? Ще разберем след 18 април, когато излиза стихосбирката.

Корицата е на Яна Левиева – с изображение на шапка борсалино и шосе вместо периферия. Редактор на книгата е Биляна Радославова.

Вижте още: КАК ДА ПИШЕМ КАТО ГОСПОДИНОВ


Всичко за Георги Господинов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС