VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Германия иска забрана на найлоновите торбички

От 2015 г. насам в страната има 64% спад в употребата на пластмасови пликове

Найлоновите торбички са едва 1% от всички пластмасови опаковки, използвани в Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Германия иска забрана на найлоновите торбички

Найлоновите торбички са едва 1% от всички пластмасови опаковки, използвани в Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законопроект за забрана на найлоновите торбички и намаляване на употребата на пластмасови опаковки готви Свеня Шулце, германският министър на околната среда. От ведомството, управлявано от нея, казват, че от 2015 г. насам има 64% спад в използването на пластмасови торбички, съобщава „Дойче Веле“.

Моето министерство ще въведе забрана на найлоновите торбички“, заяви Шулце в неделя в Берлин, но без да се ангажира със срок.

Целта е германците да се разграничат от консуматорското общество, свикнало да употребява веднъж и да изхвърля, както и „да използваме по-малко пластмаса“ като цяло, допълва още министърът.

През 2016-а германското правителство стигна до сделка с бизнеса и от тогава за найлоновите пликове плаща клиентът. Мярката даде резултат и по-късно бе въведена в други държави, включително в България.

Америка за България

Въпреки добрите резултати, пликовете съставляват едва 1% от пластмасата в консуматорския бизнес. Шулце е готова за преговори с производителите, за да ги убеди да намалят пластмасовите опаковки на плодове и зеленчуци.

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на християндемократите и спрягана за наследничка на канцлера Ангела Меркел, не се съгласява с предложението за промени в закона. Вместо това, смята тя, трябва да има доброволно намаляване на употребата на найлонови торбички.

Ако това не проработи, тогава може да говорим за забрани“, казва тя.

Крамп-Каренбауер е привърженичка на политики за околната среда, въведени „с иновация и с оптимизъм“, пише тя в статия за вестника „Welt am Sonntag“. Очаква се до септември Християндемократическата партия да предложи новите си политики за опазване на околната среда, за да може до 2030 г. страната да постигне климатичните си цели.

Предложението да бъдат забранени найлоновите торбички идва във време, когато социалдемократите и християндемократите изразиха своята подкрепа към „Зелените“. Притесненията им за климатичните промени вълнуват все повече германци и с това често Европеската зелена партия става лидер на на общественото мнение, отбелязва „Дойче Веле“.

Междувременно, Европейският съюз вече прие закон, който ще забрани употребата на няколко пластмасови продукта за еднократна употреба – от 2021 г. на територията на ЕС няма да се произвеждат клечки за уши, сламки и прибори за еднократна употреба.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg