Гласувайте: Културно събитие на извънредната 2020 година

Годишна класация на „Площад Славейков“

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Гласувайте: Културно събитие на извънредната 2020 година

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Културата през 2020-а е в списъка на трудно оцеляващите. Заради коронавирусната пандемия от 8 март сценичните изкуства са в антракт, поддържани изкуствено, но все още живи, те повдигат духа ни и по време на изолация. Затова много от вълнуващите моменти в културата тази година бяха онлайн. Но не само.

Отношението към културата не може и не трябва да бъде повлияно от екстремните събития в политиката, социалната и здравната сфера. Ако няма култура, няма да има смисъл от опитите ни да подредим света по по-добър, красив и смислен начин. Културата е цел и начин да го направим. Затова, въпреки вируса, ще проведем годишната класация на „Площад Славейков” за културно и „некултурно” събитие на годината.

Скъпи читатели, пред вас са номинациите за най-вълнуващото събитие в културата – у нас или по света с участието на български творци. Гласувайте!

За да не допускаме манипулации, и тази година ще има ограничение в гласуването – може да отбележите до 5 предложения за „културно събитие“ и 3 за „некултурно“. Крайният срок да го направите е 31 декември 2020 г.

Междувременно може да продължите да изпращате своите номинации, всяко предложение трябва да бъде придружено от основания за номинацията. Изпращайте ги на адреса на редакцията: mail@ploshtadslaveikov.com.

Културно събитие 2020

  • Спектакълът „Завръщане у дома“, постановка Явор Гърдев, МГТ „Зад канала“ (33%)
  • Спектакълът „Поетите и музиката“ на фестивала „Опера Оупън“ в Античния театър, Пловдив (25%)
  • Спектакълът „Лебедово езеро“ на Софийската опера и балет на Панчаревското езеро (15%)
  • Изложбата „Константин Щъркелов. Самотникът скитник“ в Софийската градска галерия (14%)
  • Спектакълът „Африканката“ на Старозагорската опера и Дойче опер в зала 1 на НДК (13%)
Зареждане ... Зареждане ...

Некултурно събитие 2020

  • Отмяната на Международния балетен конкурс във Варна поради липсата на пари (40%)
  • Килими трета употреба дари парламентът на Кърджалийския театър (31%)
  • Изземването на колекцията от антики на Васил Божков (29%)
Зареждане ... Зареждане ...

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах