Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Гледаме на „Киномания“ новия филм на Уди Алън (видео)

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“ няма да тръгне по екраните в САЩ и Великобритания. Но ще има прожекция в София

Гетсби на Тимоти Шаламе в „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ на Уди Алън - Гледаме на „Киномания“ новия филм на Уди Алън (видео)

Гетсби на Тимоти Шаламе в „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ на Уди Алън

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“, романтичната комедия на Уди Алън, която „Амазон“ отказа да разпространи, ще има българска премиера на 16 ноември, в рамките на „Киномания“ (14-28 ноември).

Филмът бе заснет през 2017 г. и в края на 2018-а трябваше да тръгне по екраните. В светлината на набралото популярност движение #MeToo обаче, осиновената му дъщеря Дилън Фароу припомни обвиненията си в сексуален тормоз срещу режисьора. В статия тя повторно разказва как като дете често била тормозена от баща си – след публикацията „Амазон“ забави дълго време филма, без да дава обяснения. Малко по-късно от компанията обявиха, че прекратяват преждевременно договора си с режисьора и му дават правата на „Един дъждовен ден в Ню Йорк“.

Отритнат от кинообщността в Холивуд, Алън бе посрещнат с отворени обятия в Европа. Филмът вече имаше своята премиера в Полша през юни тази година и първите ревюта са преобладаващо положителни. В IMDb „Един дъждовен ден…“ има оценка 7/10, но това е на база на гласовете на едва 500 зрители. Отзиви на професионалната критика засега липсват.

През септември предстои филмът да открие Американския кинофестивал в Довил, Франция, а в началото на октомври ще тръгне по кината във Франция, Италия, Хонконг, Гърция, Турция, Испания, Германия и др. Все още няма индикации, че след отказа на „Амазон“ друг дистрибутор ще се наеме с разпространението на филма в САЩ.

Америка за България

Междувременно, Испания предложи на режисьора да използва плажовете на Сан Себастиан за декор и преди дни Алън приключи снимките на най-новия си проект с участието на Джина Гершон и Кристоф Валц.

„Един дъждовен ден…“ е 11-ият филм на Уди Алън, който „Киномания“ ще покаже. Прожекцията в зала 1 ще бъде на 16 ноември, събота, от 19 ч.

Романтичната комедия разказва за Гетсби Уелс (Тимоти Шаламе), студент в богаташки колеж. Приятелката му Ашли (Ел Фанинг) трябва да пътува до Ню Йорк, за да интервюира известен режисьор за колежанския вестник. Гетсби ѝ обещава, че ще я разведе с прясно спечеленото си от покер богатство. Но неочаквано среща Шанън (Селена Гомес) и се влюбва в нея, докато Ашли непрекъснато отлага плановете си с него, защото режисьорът и неговият биограф (Джъд Лоу) си намират какви ли не оправдания да не се появят на интервюто с нея.

Според киносайта „Little White Lies“, филмът е умела комбинация между „Великият Гетсби“ и „Спасителят в ръжта“, но не е сред най-добрите на Алън. Хубав филм, но все пак не заслужава огромното внимание, връхлетяло го покрай скандала с „Амазон“, пише авторът на статията. И отбелязва, че си струва да се гледа заради трите главни роли, „чудесно изпълнени“ от младите Фанинг, Шаламе и Гомес.

Цялата програма на „Киномания“ ще бъде обявена на 25 октомври. Билетите за „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ ще бъдат пуснати в края на септември.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3