VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Графити художничка върши Зловещинеща в САЩ

Кейси Нокет с глоба и присъда заради рисунки из националните паркове на Америка

Кейси Нокет получи забрана за посещения в 20% от територията на САЩ. - Графити художничка върши Зловещинеща в САЩ

Кейси Нокет получи забрана за посещения в 20% от територията на САЩ.

Художничка на графити получи забрана да влиза във всички национални паркове и някои други райони на страната под федерална администрация – повече от 20% от територията на САЩ – заради вандализъм, след като потребители на сайта Reddit разкриха личността й. Кейси Нокет е осъдена на 200 часа общественополезен труд и глоба заради рисуване на лица с акрилна боя в поне 6 национални парка: Долината на смъртта, Национален парк Колорадо, Кениънлендс, Зайон и езерото Крейтър.

Под всяка рисунка тя е оставяла своя подпис Creepytings (звучи като „Зловещинеща“ – бел. прев.) – така се нарича блогът й в Tumblr и страницата й в Инстаграм. След като Нокет написала в Инстаграм, че използва акрилни бои – които се изтриват много трудно – и в отговор получила възмущение, тя отвърнала:

„Знам, аз съм лош човек.”

Безгрижното й поведение се обърнало срещу нея, когато група ядосани потребители на Reddit разкрили самоличността й и я докладвали на управлението на националните паркове, съобщава „Гардиън“.

Нокет за първи път привлякла вниманието в Reddit, когато турист пуснал снимка на една от творбите й, открита от него край пътека в Йосемит. Скоро потребителите започнали да я наричат „Вандалът от Националните паркове“. Един от постовете, изразяващ възмущение от нея, привлякъл вниманието на Стив Йу, следовател от Службата за националните паркове, и скоро вандалката била идентифицирана.

„Когато актове на вандализъм станат широко известни, социалните мрежи се превръщат мощен инструмент за разкриването на извършителите им“, заяви Чарлс Къвелиър, шеф на службата за охрана на националните паркове в САЩ.

В началото на юни срещу Нокет са повдигнати седем обвинения в увреждане на държавна собстненост в шест национални паркове – в Орегън, Калифорния, Юта и Колорадо. Тя се признала за виновна във всяко от тях и на 13 юни съдът я осъди на 200 часа труд в полза на обществото и парична глоба, чийто размер ще бъде уточнен през декември. Нокет получи забрана за посещения в обществени територии администрирани от няколко държавни служби.

Художничката поднесе писмено извинение на Службата за националните паркове.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg