HBO върна „Отнесени от вихъра“ с надпис, че филмът отрича ужасите на робството

Едночасова дискусия за историческия контекст придружава филма в платформата

Вивиан Лий и Хати Макданиел в кадър от „Отнесени от вихъра“ - HBO върна „Отнесени от вихъра“ с надпис, че филмът отрича ужасите на робството

Вивиан Лий и Хати Макданиел в кадър от „Отнесени от вихъра“

„Отнесени от вихъра“ се завърна в каталога на стрийминг платформата НВО Мах, придружен от надписа, че „отрича ужасите на робството“. Класическият филм от 1939 г. бе свален от новия стрийминг канал на „Уорнър брос“ на 9 юни след статия на сценариста на „12 години робство” Джон Ридли, публикувана в „Лос Анджелис Таймс”, в която се казва, че „Отнесени от вихъра“ увековечава робството и възхвалява Юга отпреди Гражданската война в САЩ.

„Това е филм, който когато не неглижира ужасите на робството, спира само за кратко, за да повтори някои от най-болезнените стереотипи за хората с различен цвят на кожата“, пише Ридли в статията си.

Темата за расизма стана особено актуална покрай смъртта на Джордж Флойд, задушен от полицай по време на арест в Минеаполис. В този контекст бе премахнат временно филмът „Отнесени от вихъра“. От НВО обясниха решението си с думите, че „тези расистки представи са били погрешни тогава, погрешни са и сега и ние имахме чувството, че ще бъде безотговорно, ако задържим заглавието, без да се разграничим от тях“.

Вижте още: „ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА“ СВАЛЕН ОТ НВО ЗАРАДИ АНТИРАСИСТКИТЕ ПРОТЕСТИ В САЩ

Америка за България

Освен надписът, който сега върви преди филма, продукцията е придружена и от две видеа, които обсъждат историческия му контекст. В единия клип тв водещата и преподавател по филмово изкуство Жаклин Стюарт определя „Отнесени от вихъра“ като „един от най-устойчивите на времето филми“, но отбелязва, че начинът, по който са изобразени афроамериканците, е бил противоречив дори и по онова време.

Продуцентът Дейвид Селзник е бил наясно, че чернокожата публика ще бъде дълбоко притеснена от това как филмът разглежда темите за робството и от отношението към чернокожите персонажи, споделя тя. Стюарт казва, че „Отнесени от вихъра“ представя „белият Юг като свят на грация и красота, без да взима предвид бруталностите на системата на робството“.

„Представянето на този свят през обектива на носталгията отрича ужасите на робството, както и неговите завети на расово неравенство“, отбелязва Стюарт.

Второто видео е едночасова дискусия за „сложното наследство“ на „Отнесени от вихъра“.

Филмът от 1939 г. с участието на Вивиан Лий, Кларк Гейбъл, Хати Макданиел и Оливия де Хавиланд разказва любовната история на Скарлет О’Хара (Лий), дъщеря на собственик на южняшка плантация в Атланта, и Рет Бътлър (Гейбъл), аристократ от Юга. „Отнесени от вихъра” е носител на осем „Оскара”, включително за най-добър филм, най-добра актриса за Вивиан Лий, най-добър режисьор за Виктор Флеминг и за най-добра поддържаща актриса за Макданиел. Хати Макданиел става първата чернокожа актриса, носител на „Оскар”, благодарение тъкмо на този филм. Въпреки това не ѝ е позволено да седне заедно с останалите членове на екипа на вечерята в хотел „Ambassador“ в Лос Анджелис, който упражнява сегрегация до 1959 г., посочва „Гардиън“.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3